Piedevās – kartupeļi! 30 tupeņu receptes, kas būs ideālas gaļas ēdienu sabiedrotās
Tasty
Kartupeļu cienītāji, priecājieties! Arī "Tasty.lv" piekrīt, ka kartupeļu gardā garša padara katru maltīti divtik labāku. Un mēs nerunājam tikai par frī vai kartupeļu biezeni – ak, nē, kartupeļi visos veidos ir brīnišķīgi! Tamdēļ esam apkopojuši mūsu visu laiku labākās pamatēdiena piedevas tiem, kuri domā, ka neviena maltīte nav pilnīga bez kartupeļu klātbūtnes!
Aprēķināts, ka esam vieni no lielākajiem kartupeļu ēdājiem pasaulē. Protams, kartupeļi teju visās mājās ir iecienīts ēdiens, ko var pasniegt gan kā pilnīgu maltīti, gan gardu piedevu dažādiem gaļas, zivju un pat dārzeņu ēdieniem.
Kas gan var pārspēt krāsnī ceptas kartupeļu daiviņas, apkaisītas ar sāli un timiānu? Jā, cepti kartupeļi vienmēr ir laba doma!
Cepšanai gan vislabāk izvēlēties izmērā mazākus kartupeļus, ja gribas tos baudīt veselus. Taču, ja pieliekamajā pagadījušies makanāki eksemplāri – griez vien tos daiviņās, ripiņās vai uz pusēm. Varētu teikt, ka kartupeļiem piestāv viss, jo tie būs gardi gan ar sāli un pipariem, gan olīveļļā apslacīti, gan ar sviestiņu iesmērēti. Taču vērts pamēģināt tupeņus papildināt ar paprikas pulveri, kartupeļu garšvielu, kaltētu rozmarīnu vai sinepēm – garšu kārpiņas būs pateicīgas par jebkuru interpretāciju.
Patiesi – cepto kartupeļu kraukšķīgajā garoziņā slēpjas gan atmiņas par skolas laika ekskursiju ugunskuriem, gan pie omes baudīto krāsnī gatavoto tupeņu pirmatnējā garša.
Arī šefpavāram Ingmaram Ladigam vaicājot par viņa iecienītāko kartupeļu pagatavošanas veidu, viņš atklāj, ka arī pašam, gluži kā mūsu senčiem, vislabāk garšo pelnos vai oglēs cepti kartupeļi. Tos nomazgā, notīra ar sausu drāniņu, ierušina oglēs un cep, līdz mīksti, tad notīra pelnus, pārspiež tupeni uz pusēm, liek virsū piciņu sviesta, nedaudz sāls, un maltīte ir izdevusies!
Neparasta ceptu kartupeļu recepte, ko vērts izmēģināt
Pagatavošanas tehnika ir pavisam vienkārša. Pannā ieber rupjo sāli, tad liek virsū tīrus, bet nemizotus vienāda lieluma kartupeļus, uzber sāli un liek iepriekš līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī uz vienu stundu.
Nevajag bīties, ka kartupeļi būs pārāk sāļi! Tie būs ideāli izcepti un ar garšīgu garoziņu. Ja sāli iepriekš sajauksi ar sablendētu rozmarīnu, baziliku, pētersīļiem, ķiplokiem vai piparmētrām, kartupeļi cepšanas laikā uzsūks sevī arī garšaugu aromātu. Sāls aromatizēšanai var izmantot arī citrusaugu miziņas, gan vienas pašas, gan kombinācijā ar čili, ķiplokiem vai garšaugiem, – starp citu, lieliska ideja gaidāmajiem Ziemassvētkiem.
Protams, šajā kartupeļu kolekcijā nav runa tikai par ceptiem kartupeļiem. Nav iespējams aizmirst arī vārītus jaunos kartupelīšus, kas papildināti ar dillēm un sviestu. Vai arī zeltainos frī kartupelīšu stienīšus, kas parasti vieni no pirmajiem pazūd no galda visās bērnu ballītēs. Un, protams, gardu jo gardu kartupeļu biezeni, kas papildināts ar sviestu un zaļumiem. Mmm!
Piedāvājam maltītes dažādošanai dažādus kartupeļu pagatavošanas veidus, kas noderēs kā piedevas pie cepeša šķēles, krāsnī cepta laša vai pie kotletēm. Labu apetīti!
Akordeonu kartupeļu recepte no Annas Pannas
Uzkodu ballītē nekad nevar būt par daudz, un, jo dažādākas un neparastākas, jo labāk. Viens no veidiem, kā dažādot gan našķi ballītei, gan padarīt interesantāku mājas kino vakaru – pagatavot kādu uzkodu, izmantojot "Ādažu čipsu" garšvielas, kā to iesaka ēdienu blogere Anna Panna.
'Air fryer' cepti kartupeļi ar ķiplokiem un zaļumiem
Zeltaini brūna un kraukšķīga miziņa, ķiploka un sāls ņiprums, mīksts kartupeļa viducītis – šie karstā gaisa katlā ceptie kartupeļi varētu kļūt par tavu jauno mīļāko ēdienu! Garša ir satriecoši laba!
Kartupeļu vēdeklīši ar putotu dzidrināto sviestu un zaļumu krēmsieru
Alus cienītājiem, kuriem apnikušas ierastās garšu saderības, baudot alu kopā ar ķiploku grauzdiņiem, čipsiem vai vistu spārniņiem, sadarbībā ar pavāri Lindu Brensoni tapusi viegli pagatavojama uzkodu recepte. Ieteicams baudīt ar rudzu maizes eilu.
Recepte no 'TikTok': kartupeļi ieguldīti siera segā
Kraukšķīgi no ārpuses un mīksti viducī, šie bumbulīši ir bezgala gardi, sierīgi un pilnīgi atkarību izraisoši. Ne bez iemesla kļuvuši tik ļoti populāri vietnē "TikTok". Šī ir piedeva jebkurai ēdienreizei un būs tavs jaunākais iecienītākais kartupeļu ēšanas veids. Jā, tie patiešām garšo pēc pilnības!
Vienkārša un garda maltīte reizēm, kad lieki negribas domāt par to, ko tad ēst. Krāsnī cepti, karsti kartupeļi ar izkusušo kamambēra sieru būs garšīgi tāpat, kā arī kopā ar svaigajiem salātiem un kādu gaļas ēdienu.
Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!
Šogad ar kartupeļu ražu daudzviet nav paveicies – kartupeļi ir pamazi. Bet – tieši tādi lieliski der sātīgam un gardam vakariņu ēdienam: kartupeļi bekonā! Sastāvdaļām ir tikai viens noteikums – gaļai ir jābūt 2x vairāk kā kartupeļiem, tā saka receptes autore Egita.
"Šis būs citāds kartupeļu biezenis," apsola "Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko. Viņa radījusi jaunu kartupeļu biezeņa recepti. Un tas patiešām ir pavisam kaut kas cits, nekā pierasts. Iespējams, šis ir pats labākais veids, kā sākt iemīlēt trifeļu garšu un aromātu.
Karaliskie krāsnī ceptie kartupeļi ar bekona un siera pildījumu
Skaidra lieta – 100 un 1 kartupeļu recepte katram latvietim ielikta šūpulī. (Kopā ar vienīgo pareizo aukstās zupas recepti un vēl dažām gastronomiski svētām lietām.) Tad nu tā – tagad mums būs 102 kartupeļu pagatavošanas receptes! Šajā kartupeļu receptē Nr.102 ir viss, kas vajadzīgs – rezultātā kartupelim ir kraukšķīga miziņa, maigs un sātīgs mīkstumiņš, sātīgs, aromātisks bekoniņš, pakusis sieriņš, maigi sīvs lociņš pa virsu… Karaliska maltīte!
Kā cepeškrāsnī izcept kartupeļus ar zeltaini brūnu garoziņu
Krāsnī ceptus kartupeļus gatavo daudzi, bet ne visi prot tos izcept skaisti zeltainus. Apgūsti vienkāršu knifu un varēsi gardos kartupelīšus gatavot kaut katru dienu! Tos var šķīt iekšā gan tāpat vien, pamērcējot vēsā skābajā krējumā, gan pasniegt kā piedevu kotletēm, karbonādēm vai svētku cepetim. Recepti iesaka "Instagram" konta "love to cook" autore Veronika Ļevša.
Kad parastie kartupeļi jau ir apnikuši, pagatavo zeltainus krāsnī ceptus kartupelīšus grieķu gaumē. Interesantu un vienkāršu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Krāsnī cepti kartupelīši, kas tā vien smaržos un garšos pēc rozmarīna. Rozmarīnu kartupeļiem pievieno bagātīgi, lai rezultāts būtu vēl jo gardāks. Izvēlies nelielus kartupeļus, kas visi ir viena izmēra – tā tie izcepsies vienmērīgāk.
Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.
Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.
Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.
Kārdinoši zeltaini un ļoti kraukšķīgi kartupelīši garšos vēl labāk, ja tos iemērcēsi krēmīgā mērcē. Pievienojot majonēzei aromātisko karija pulveri, konservēta ananasa riņķīti un zaļos lociņus, iegūsi mērci eksotisku garšu cienītājiem, bet majonēze ar gurķa gabaliņiem, ķiplokiem un kapātām piparmētrām ar savu svaigo garšu atgādinās par pavasara tuvošanos.
Lielisks piemērs, kā, izmantojot gluži ikdienišķus produktus, sasniegt izcili garšīgu rezultātu. Zeltainās kartupeļu ripiņas teju vai kusīs mutē! Ņammm...
Ja receptē pieminēts saldais krējums, ir skaidrs - kur treknums, tur arī gardums! Katru vakaru, protams, šādu sacepumu gatavot nevajadzētu, bet dažreiz jau var. Kartupeļu šķēlītes lieliski saderēs ar sēņu mērci un svaigiem salātiem pēc tavas izvēles.
Ja vien ir viss nepieciešamais aprīkojums un apņēmība galdā celt kraukšķīgus frī kartupelīšus, ikviens tos var pagatavot mājās. Tas nebūt nav sarežģīti, ja tiek sekots līdzi svarīgiem priekšnoteikumiem, lai frī kartupeļi mājas gaumē izdotos perfekti zeltaini un nepiedegtu.
Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.
Padomi, kā katru reizi pagatavot izcili gardu kartupeļu biezputru
Ņemot vērā to, ka kartupeļi paši par sevi ir smagnējs produkts, vieglāku maltīšu cienītājiem iesakām aizstāt vārītos vai ceptos kartupeļus ar to biezputru. Ideālā kartupeļu biezputra ir pietiekami gaisīga un krēmīga, lai izkustu mutē. Kā panākt, lai tā tāda izdotos katru reizi?
Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.
Ja parasti vārīti vai cepti kartupeļi ir jau līdz brošai, tad tie jāpagatavo citos veidos. Zeltaini un kraukšķīgi kartupeļi būs lieliska alternatīva, turklāt tie lieliski smeķēs ar kādu mērcīti. Recepti iesaka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Vārīti, cepti kartupeļi kā kafejnīcā - ar zaļumiem un mārrutkiem pasniedzami ar zaļajiem salātiem vai ar gaļu, kuru starp citu reizēm cepu kopā ar kartupeļiem. Var beigās pārkaisīt ar rīvētu cieto sieru ar kefīru un tā tālāk pēc katra garšas un kulinārā aicinājuma.
Gluži kā kafejnīcā – eļļā vārīti jaunie kartupelīši ar kraukšķīgu garoziņu
Kad kafejnīcās un restorānos nogaršoti jaunie kartupeļi dažādos veidos, nākas vien pēc tam pašam mājās mēģināt "atkost" kraukšķīgo kartupelīšu noslēpumu. Jāteic, ka man sanāca gluži kā kafejnīcā – kartupelīši bija gardi, zeltaini brūni un ar kraukšķīgu garoziņu.
Soli pa solim: Kā pagatavot nepārspējami kraukšķīgus etiķotos kartupeļus
Šo recepti gaida daudzi, kuriem, ciemojoties mūsu mājās, palaimējies nogaršot no mana pavārmākslas guru Džeimija Olivera (Jamie Oliver) "nošpikotos" neticami kraukšķīgos krāsnī ceptos kartupeļus. Lai izvairītos no liekvārdības, aprakstot pēc šīs receptes gatavoto kartupeļu garšas īpašības, manuprāt, pietiks ar faktu, ka manā virtuvē krāsnī ceptie kartupeļi vairs netiek gatavoti teju nekādā citā veidā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit