cepumi, ziemassvētki, piparkūkas
Vai vari iedomāties piemīlīgāku vietiņu par virtuvi, kur pakavēties Ziemassvētku laikā? Šobrīd jāizbauda viss, kas saistīts ar cukuru un Ziemassvētku tradicionālajām garšvielām: kanēlis, krustnagliņas, apelsīnu miziņas un tā tālāk. Kā zināms, "mācītās vielas atkārtošana" nekad nenāk par ļaunu, tāpēc dalāmies ar senā pavārgrāmatā aprakstītiem ieteikumiem Ziemassvētku cepumu pagatavošanā. Aiziet, cepsim, ēdīsim un priecāsimies!

1991. gada Vilmas Bērtiņas grāmatā "Mājas cepumi" rakstīts šādi: "Ziemassvētku cepumus gatavo ar sīrupu un medu. Lai cepumi būtu garšīgāki, tad kā aizdaru vēl pieliek sviestu (var pielikt arī cūku taukus), olas, riekstus, cukuru, krējumu (saldu vai skābu), spirtu, kā arī dažādas garšvielas. Miltiem jābūt sausiem, briedīgiem, un var lietot kviešu, kā arī bīdelētus rudzu miltus.

Cepumiem var lietot mākslīgo medu, tomēr vislabākais ir īstais, dabiskais medus. Pa lielākai daļai medus vai sīrups vispirms jāuzkarsē kopā ar cukuru un tauku daļām. Jāraugās, lai sīrupu nesavārītu par daudz, jo tad mīkla iznāk cieta un ir grūti samīcāma. Karstam šķidrumam iekuļ daļu miltu un kuļot atdzesē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!