1991. gada Vilmas Bērtiņas grāmatā "Mājas cepumi" rakstīts šādi: "Ziemassvētku cepumus gatavo ar sīrupu un medu. Lai cepumi būtu garšīgāki, tad kā aizdaru vēl pieliek sviestu (var pielikt arī cūku taukus), olas, riekstus, cukuru, krējumu (saldu vai skābu), spirtu, kā arī dažādas garšvielas. Miltiem jābūt sausiem, briedīgiem, un var lietot kviešu, kā arī bīdelētus rudzu miltus.
Cepumiem var lietot mākslīgo medu, tomēr vislabākais ir īstais, dabiskais medus. Pa lielākai daļai medus vai sīrups vispirms jāuzkarsē kopā ar cukuru un tauku daļām. Jāraugās, lai sīrupu nesavārītu par daudz, jo tad mīkla iznāk cieta un ir grūti samīcāma. Karstam šķidrumam iekuļ daļu miltu un kuļot atdzesē.
Kā garšvielas var izmantot piparus, virces, kanēli, krustnagliņas, koriandru, anīsu, kardamonu, vaniļu, pomeranču miziņas, muskatriekstu, citronu miziņas, apelsīnu miziņas, ingvera saknes un ķimenes. Minētās garšvielas nebūt nav jāpieliek visas, bet pēc savas garšas.
Kad mīklai pieliktas garšvielas, pieliek pārējos ar cepamo pulveri sajauktus miltus un olas. Liekot cepamo pulveri, mīklai jābūt pēc iespējas aukstai, nekad nedrīkst to pielikt siltai mīklai, jo tad tas tūlīt sadalās un zaudē savas celšanas spējas.
Mīklu mīca uz dēļa, līdz tā kļūst gluda un spīdīga. Piemēram, cieto piparkūku mīklu vēsā vietā var uzglabāt nedēļām ilgi, tikai tad tā kļūst cieta. Mīkla stāvot nogatavojas, un cepumi iznāk garšīgāki. Šāda mīklas uzglabāšana ir ļoti praktiska priekš namamātes, jo cepumi nav pagatavojami vienā dienā, bet tos var gatavot, kad ir brīvs laiks un karsta krāsns. Pirms cepšanas nostāvējusies mīkla labi jāsasilda un no jauna jāmīca.
Izceptos cepumus saliek slēgtā traukā un ļauj tiem "nogulēties". Cepumi savu īsto garšu iegūst tikai pēc nogulēšanās. Tādēļ, Ziemassvētkiem tuvojoties, cepumi jāgatavo 2-3 nedēļas iepriekš.
"Tasty.lv" pūra lādē ir daudz ideju Ziemassvētku cepumiem – arī gluži jaunas un modernas. Lai cepeškrāsns ir silta visas ziemas garumā!
Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu
Cepumi – Ziemassvētku eglītes rotājumi
Dāvana būs ātrāk gatava, ja izmantosi jau veikalā iegādātus cepumus. Ēdamos eglītes "rotājumus" nav obligāti jākarina eglītē – tos vari, piemēram, iesaiņot līdzi ciemiņiem, kad viņi pošas mājās.
Cepumi ar šokolādes gabaliņiem un žāvētām plūmēm
Foto recepte: 'Izkusušie sniegavīri' – mīkstie kanēļa cepumi, kas dekorēti radoši
Ziemassvētku laiks viennozīmīgi daudzās mājās smaržo pēc cepumiem. Ja piparkūkas ir tradicionāla lieta, tad bez tām svētku laikā vērts izcept arī kādus kanēlīgi cukurotus cepumus. Iesaisti gatavošanā bērnus un uztapiniet šos asprātīgos našķus, kas izskatās pēc izkusušiem sniegavīriņiem.
Citronu smilšu cepumiņi
Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi
Šokolādes čiekuriņi – svētku laika skaistais kārums
Ingvera - ruma radziņi - Ziemassvētku cepumi
Ingvera - ruma radziņus - Ziemassvētku cepumus cieši noslēdzamā metāla kārbā ledusskapī var uzglabāt vismaz mēnesi. Tāpat kā visi citi Noras Ziemsvētku cepumi, tie labi piemēroti dāvināšanai - ļoti dekoratīvi.
Aprikožu cepumi Ziemassvētkiem
Zemesriekstu un marcipāna cepumi Ziemassvētkiem
Zemesriekstu un marcipāna zvaigznes - cepumi Ziemassvētkiem un citiem godiem.
Amareto bumbiņas - cepumi Ziemassvētkiem
Amareto bumbiņas - Ziemassvētku cepumi ar tumšās un gaišās šokolādes glazūru.
Melnbaltie biskvīta cepumi ar glazūru
Ar mīlestību cepti našķi, kas radoši iesaiņoti un piegādāti, ir lielisks risinājums! Iedvesmai – kulinārijas blogeres Betijas Kalējas recepte gardumiem, ko viegli pagatavot un ērti iepakot burciņās, tūtās un kastītēs, lai droši nogādātu adresātiem.
Bretaņas sviesta cepumi ar citronu krēmu
Ar gaļas maļamo mašīnu formēti cepumi
Cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu
Vienkāršie piparkūku-šokolādes cepumi bez mīklas vārīšanas
Šokolādīgie braunija cepumi
Cepumi ar vārīto iebiezināto pienu, kas kusīs uz mēles
'Svetlanas' cepumi – bērnības gardais kārums
Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem
Bērnības atmiņas, kad vecāki šo kārumu nopirka vietējā konditorejā. Gredzentiņi bija vienkāršs našķis, bet tik gards! Un tagad pavisam viegli vari pagatavot tos mājās. Cepumu maigā smarža piepildīs virtuvi un radīs mājīgu noskaņu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Apelsīnu cepumi - Ziemassvētku dāvana
Apelsīnu cepumi skaisti iepakoti pasniedzami arī kā Ziemassvētku dāvana.
Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'
Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.
Ziemassvētku cepumi 'Lāču ķepiņas'
"Lāču ķepiņas" - Ziemassvētku cepumi pašu ēšanai un ciemakukulim.
Cepumi ar Brazīlijas riekstiem
Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.
Džeimija Olivera gardie Ziemassvētku cepumi
Grezns un košs cepumu alfabēts
Izcakoti un ļoti skaisti burtu cepumi ar karalisko pūdercukura glazūru. Našķis, kas it īpaši patiks un garšos mazām princesēm.
Gardie medus-mandeļu cepumiņi
Trausli medus un mandeļu cepumiņi brīvdienu našķošanās reizei. "Es mēdzu šiem cepumiņiem variēt garšas, papildus uzberot apelsīnu vai laima miziņas, un mans jaunatklājums ir pāris lavandas ziediņi uz katra cepumiņa, tā kā tiem ir eikaliptam līdzīga garša, tad savienojumā ar medu tas patiešām ir sprādziens garšas kārpiņām!" stāsta receptes autore Medus.
Mutē kūstoši šokolādes cepumi
Ziemassvētku sviesta un mandeļu cepumi ar ievārījumu
Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes
Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.