ziemassvētku rulete, saldais

Vai vari noticēt, ka decembris jau ir pāri pusei, ka gada izskaņa tuvojas ļoti straujiem soļiem? Ja šķiet, ka ziema sāk izskatīties pārāk tumša, par to nebaidies, jo tuneļa galā ir Ziemassvētku gaismiņas un ģimeniskā kopības sajūta. Turklāt – arī visas smaržīgās un garšīgās svētku lietas ir šeit, lai glābtu šo situāciju.

Protams, ka decembrī gandrīz ikviens no mums saskaras ar vieglu satraukumu, jo visapkārt čalo priecīgi ļaudis, kas steidzas vai nu gādāt dāvanas, vai domāt par to, kas vēl šogad jāpaveic, kāds aizkavējas skolas kora koncertā, cits izmisīgi cer, ka Ziemassvētki būs balti. Kad dzīve vienā mirklī kļuvusi daudz aizņemtāka, talkā nāk "Tasty.lv" padomi, ieteikumi un recepšu kolekcija, lai ik dienai būtu savs vakariņu plāns, kad atliek tikai autopilotā ko gardu pagatavot.

Nav šaubu, ka decembris ir svētku un mājīgu ēdienu mēnesis, tāpēc esam padomājuši par to, lai gada izskaņa nav izņēmums un decembris smaržotu gan pēc piparkūkām, gan mandarīniem, gan karstvīnā peldošām krustnagliņām un siltuma. Protams, ka šomēnes domājam gan par sildošām receptēm, kas piepildītu mājinieku punčus, gan arī par to, ko celt galdā gada brīnumainākajos svētkos.

Foto: Shutterstock

Runājot par Ziemassvētku viesību galdu, skaidrs, ka tam jābūt bagātīgam – tradicionāli galdā tiek celti deviņi ēdieni, jo tieši "deviņi" ir mūsu laimes skaitlis! Ziemassvētkos ēd zirņus un pupas, lai nebūtu jāraud. Pīrāgus gatavo, lai sagaidītu jauki pārsteigumi. Lai visiem turētos laba veselība, galdā jābūt bietēm un burkāniem, savukārt, lai netrūktu mīlestības, jācep piparkūkas. Noteikti jācep arī apaļi cepumi – lai apkārt būtu daudz saules! Lai pietiktu spēka visiem darbiem, jāštovē kāposti, savukārt, lai gūtu panākumus, galdā ceļ putna gaļu. Ja grib, lai maciņā turētos nauda, noteikti jāizvēlas arī kaut kas no zivju ēdieniem, bet pilnai laimei – cūkas šņukurs!

Esam droši, ka turpinājumā pievienotās receptes padarīs atlikušo decembri daudz, daudz garšīgāku. Gatavojies pierakstīt receptes, kas obligāti jāizmēģina! Lai skaists un mierīgs šis svētku laiks!

Brieža gaļas un spinātu sautējums ar kārtainās mīklas "cepurīti"

Foto: Vida Press

Bagātīgs brieža gaļas sautējums ar spinātiem un sarkanvīnu garšos vēl labāk, ja nobeigumā pārklāsi to ar kārtaino mīklu un iešausi cepeškrāsnī, līdz virskārta apcepusies kārdinoši zeltaina. Brieža gaļu droši var aizstāt arī ar liellopu vai teļu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas un asas pupiņas uzkodām ar siera mērci

Foto: DELFI

Kad starp īsajiem videoklipiņiem "Instagram" pazibēja šī recepte no @eatmoreplants.no, zināju, ka jāpamēģina. Un tik tiešām, pupiņas izdodas ļoti kraukšķīgas, mazliet pikantas un izcili aromātiskas, pateicoties svaigajam rozmarīnam. Un vēl krēmīga mērcīte! To gan mazliet pārveidoju, lai nebūtu tik sāļa, bet izdevās ideāli saskanīgs pārītis, ko pagatavot svinību galdam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti sīpoli ar bekonu un valriekstiem

Foto: Vida Press

Ja meklē neparastāku piedevu svētku cepešiem, izmēģini šo recepti – cepti sīpoli, kas papildināti ar izteiksmīgu bekonu un kraukšķīgiem riekstiem.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīniem un sojas mērci

Foto: DELFI

Pīles cepetis būs viesību vai īpašu ģimenes vakariņu galda centrālais varonis. Pīles gaļa ir intensīvāka, piesātinātāka un arī sātīgāka nekā, piemēram, vistas cepetim, tādēļ nedaudz jāpiedomā par piedevām, ar ko "sapārot" šo cepeti.

Lasīt vairāk

Viegli pagatavojamais Ziemassvētku tiramisu ar mandarīniem

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ziemassvētkiem tik ļoti piestāv tiramisu, piekritīsiet? Pamēģini šo versiju, kurā pievienota mandarīnu sula un medus. Recepti iesaka "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: gadsimtiem senais "Karstais bīskaps"

Foto: DELFI

Vismaz vienreiz ziemā karstvīns savas virtuves omulībā ir jāpagatavo pašam. Ja ne decembrī, tad kaut janvārī vai februārī – kamēr sals vēl turas. "Karstais bīskaps" ar savu noslēpumaino nosaukumu tā vien vilina pamēģināt to pagatavot, lai varētu atbildēt uz jautājumu – kā tad sarkanvīns spēj sadraudzēties ar apelsīniem?

Lasīt vairāk

Polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ja apnikuši klasiskie cepeši un trejdeviņi ēdieni un svinētāju pulkā gaidāms vegāniska uztura cienītājs – lūk, garda maltīte, ar ko pārsteigt ēdāju. Kukurūzas putra polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē. Recepti iesaka "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

"Iereibusī" forele ceptu kartupeļu gultā

Forele ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām zivīm, turklāt ēšana nav tik ķēpīga, jo asakas, no kā daudzi baidās, ir samērā palielas un viegli pamanāmas. Pats sarežģītākais šajā ēdienā ir zivs "nozvejošana" par akcijas cenu un kartupeļu nomizošana un sagriešana. Pārējo darbu izdara cepeškrāsns!

Lasīt vairāk

Piparkūkas ar ķirsīti un šokolādes glazūru

Foto: DELFI

Labs un garšīgs veids, kā vēl pēdējās decembra nedēļās izceptu kādu piparkūku mīklas kukulīti – ar mīlestību ievīstīt tajā kādu ķirsi, izcept un uzkleksēt virsū tumšo šokolādi saldākam priekam. Šādā veidā piparkūkā var paslēpt gan žāvētu ķirsi, gan svaigu (vai atkausētu saldētu, kas aizķēries ziemas krājumiem saldētavā).

Lasīt vairāk

Ziemassvētku deserts – Nutellas eglītes

Foto: DELFI

Šis apburošais un gardais deserts, ko pasniegt svētku sezonā, patiesībā jau gadiem ilgi ir bijis hits. Tomēr pērn tas piedzīvojis lielāko popularitāti. Bija sajūta, ka teju katrs "Instagram" un "TikTok" lietotājs atrādīja un šķietami sacentās par to, kuram sanākusi skaistākā "Nutellas" eglīte. Taisnība, tā ir skaista un arī viegli pagatavojama. Mūsu iekšējais mākslinieks gan vēl negavilē, jo eglīte vizuālajā ziņā nespēj līdzināties profiņu meistardarbiem. Lai nu kā, tai ir savs šarms, un tā ir ļoti, ļoti garda!

Lasīt vairāk

Pastinaku biezenis kā alternatīva kartupeļiem

Foto: DELFI

Meklējot jaunas garšas un alternatīvas ierastiem, bet varbūt nedaudz apnikušiem produktiem, der palūkot uz īpašām akcijām veikalos. Kā saka mana mamma, reizēm, kad grūti izdomāt, ko gatavot vakariņām, kā glābiņš ir "pēdējās dienas" akciju plaukti, kur nereti par itin labu cenu var iegādāties produktus, ko ikdienā "par parasto" cenu varbūt nevaram atļauties.

Lasīt vairāk

Piparkūku un putukrējuma kārtojums – izsmalcināts deserts svētkiem un ikdienai

Foto: Linda Raituma

Vēlies pagatavot mājās desertu gluži kā restorānā, kas izdosies pat iesācējiem? Mums tev ir piedāvājums! Piparkūku, putukrējuma un blendētu aveņu kārtojums glāzītē būs pareizā izvēle ne tikai darbdienām, bet arī kādiem īpašiem svētkiem. Ņemot vērā krāsu tonalitāti, lieliski iederēsies uz Latvijas dzimšanas dienas klāto svētku galdu. Un, protams, arī Ziemassvētkos, jo piparkūkas taču ir šo svētku galvenais gardums!

Lasīt vairāk

Teļa buljons ar gaļas bumbiņām

Silts buljons ir viens no komforta ēdieniem, kas liek justies labāk. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane piedāvā universālu aromātiska buljona recepti. Tā būs lieliska izvēle dienai, kad aiz loga slapjdraņķis un gribas kārtīgi sasildīties.

Lasīt vairāk

Smalki kapāts un ar burkāniem. Rasols

Foto: DELFI

Pasniegt rasolu ir gluži kā pateikt – es tevi mīlu, jo šajos sātīgajos salātos ir ieguldīts laiks un darbs. Jo smalkāks rasols sagriezts, jo kvēlāka mīla!

Lasīt vairāk

Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes

Foto: Laura Šmideberga

Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Lasīt vairāk

Vistas fileja bekonā – gan panākumiem, gan laimei

Lai nodrošinātu veiksmīgu nākamo gadu, atbilstoši senču tradīcijām, klājot Ziemassvētku galdu, jāievēro daudz klasisku tradīciju, kas daudziem asociējas ar kārtīgu pārēšanos. Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd putnu gaļa panākumiem, bet cūkgaļa – laimei. Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone un "Elvi" iesaka atjautīgu ideju, kā divus ticējumus apvienot vienā ēdienā. Turklāt gatavošana pavisam vienkārša!

Lasīt vairāk

Brūnajā cukurā karamelizēti burkāni

Foto: Shutterstock

Piekritīsi, ka bieži vien pieaugušie mēdz būt izvēlīgi? Un, ja runa ir par ēdienu tad vēl jo vairāk! Ir tādi, kuriem (nez kāpēc?) negaršo daudzi dārzeņi, tāpēc, mēģinot ēdienreizēs iekļaut vairāk dārzeņu, nākas bieži vien atkal un atkal izmantot vienas un tās pašas sastāvdaļas. Ja tavās mājās burkāni ir viens no "apstiprinātajiem" dārzeņiem, tad pievieno ēdienreizēm dažādību, piemēram, izmēģini karamelizētus burkānus!

Lasīt vairāk

Rulete ar krēmsiera pildījumu un glazūru jeb "Ziemassvētku pagale"

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldās ruletes jeb "Ziemassvētku pagales" (Yule log) jo īpaši iecienītas franču, nīderlandiešu, beļģu un citu Eiropas valstu nacionālajās virtuvēs. Šoreiz mazliet citādāks variants bez šokolādes, bet ar krēmsieru un piparkūku garšu.

Lasīt vairāk

Mednieku gulašzupa

Foto: DELFI

Smeķīga, sātīga un ļoti sildoša brieža gaļas zupa, kas ne tikai remdēs izsalkumu, bet arī sasildīs miesu un dvēseli. Gatavošanas laiks, kopumā skaitot, ir pailgs, tomēr mutē kūstošā gaļa, dārzeņu tumīgums un čili – šī kombinācija ir gaidīšanas vērta. Recepti iesaka "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs.

Lasīt vairāk

Šokolādes čiekuriņi – svētku laika skaistais kārums

Foto: Privātais arhīvs

Čiekuriņi pēc garšas atgādina bērnības laikā iemīļoto šokolādes "kartupeli". Ar čiekuriņiem vari ne tikai skaisti izrotāt svētku galdu, bet tie būs arī vienreizīgs gardums. Recepti iesaka "Instagram" konta "Love to cook" autore, saldummīle un grāmatas "Veronika virtuvē" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Tumšās rudzu piparkūkas ar iesalu – izmēģini jaunu Ziemassvētku garšu

Foto: Publicitātes foto

Izbaudi jaunas Ziemassvētku garšas! Ja nekad nav mēģinātas rudzu piparkūkas, noteikti izgaršo! Ja gatavosi mīklu pirmo reizi un tevi māc šaubas, tad daļu no miltiem vari aizstāt ar kviešu miltiem. Tas atvieglos mīcīšanas un cepšanas procesu. Ja izmantosi rupjā maluma miltus, piparkūkas sanāks ar raupjāku un irdenāku struktūru. Rudzu piparkūkas cepot mēdz viegli ieplaisāt, veidojot tuksneša rakstiņu. Mīklai kā saldinātāju vari pievienot arī medu. Tad tās ir stingrākas un garšā līdzīgas pumpermiķeļiem. Piparkūku mīklas recepti iesaka zemnieku saimniecība "Zutiņi".

Lasīt vairāk

Foto recepte: Krāsnī ceptas karbonādes ar rīvētiem kartupeļiem un majonēzes mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Mazliet citādas karbonādes – ar ceptiem sīpoliem, rīvētiem kartupeļiem un bagātīgu ķiploku mērces kārtu. Tās izdodas ļoti sulīgas un teju vai kūst mutē! Pateicoties īpaši sātīgajām sastāvdaļām, šīs karbonādes īpaši novērtēs stiprais dzimums," teic mūsu lasītāja Inese Libeķe, iesakot pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

"Našķoties" Zanes kanēļrullīši ar krēmsiera glazūru

Foto: Publicitātes foto

"Teikšu atklāti, tur nav ko slēpt – šie ir izcili! Mīkla ir īsta un maizīga, taču nav sausa, kanēļa ir daudz un visur, un virspusē ir vienkārša glazūra, kas ir kā punktiņš uz "i"" tā par savu kanēļrullīšu recepti saka ēdienu blogere Zane Grēviņa, kura jaunā kulinārijas raidījumā "Našķoties" mudinās ikvienu dzīvot garšīgi un apgūt jaunus virtuves meistarstiķus.

Lasīt vairāk

Pelēko zirņu "brālēni" – kraukšķīgie turku zirņi Ziemassvētkiem

Foto: Publicitātes foto

Kraukšķīgie turku zirņi ir lieliska alternatīva tradicionālajiem pelēkajiem zirņiem, ko ceļam galdā Ziemassvētkos. Viegli apgrauzdēti un garšvielās apviļāti - ideāla uzkoda, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar marinētām sēnēm, šķiņķi un sieru

"Ātri pagatavojami un gardi salāti svētku galdam. Sāli pievienot nav nepieciešams, jo sastāvdaļas ir gana sāļas," recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Sulīgās cūkgaļas kotletes ar sieru un kaltētiem sīpoliem

Foto: Privātais arhīvs

"Šajās kotletītēs ir no visa pa druskai, bet garša superīga," pārbaudītu recepti atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepta vista ar dzērvenēm sinepju mērcē

Foto: DELFI

Gaļa un ogas nav nekāda neparastā kombinācija, vai ne tā? Bet kā tad, ja vistai un dzērvenēm pievieno arī sinepes? Vajadzētu būt labi, nosprieda mana mamma, kad rādīju viņai šo recepti no pavārgrāmatas "Pasaules virtuve".

Lasīt vairāk

Mīkstās iesala piparkūkas ar apelsīna miziņu

Foto: Privātais arhīvs

Ja tev visgardākās šķiet mīkstās un pufīgās piparkūkas, kas vairāk atgādina prjaņikus, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā vienkārši pagatavojamu mīksto iesala piparkūku recepti ar apelsīna miziņas aromātu.

Lasīt vairāk

Sulīgā medus kūka ar skābā krējuma krēmu

Foto: Madara Merle

"Es ilgi un neveiksmīgi meklēju medus kūku, kas, citējot manu vīru, "garšotu pareizi", līdz to man iemācīja Inta, mana pamatskolas laiku labākā draudzene. Tagad tā ir mana vīra mīļākā kūka un ļoti garšo arī manām Kanādas draudzenēm," – tā pārbaudītas medus kūkas recepti piesaka Baiba Jautaiķe.

Lasīt vairāk

Čauganās piparkūku vafeles

Foto: DELFI

Ziemassvētku laikā piparkūku nevar būt par daudz, tāpēc pārmaiņas pēc izcep pufīgas vafeles ar svētku laikā raksturīgajām garšvielām. Izcili labi garšos ar mērci no vasarā lasītām ogām, karameli, šokolādi vai saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti ziemas dārzeņi dažādās nokrāsās ar medu, ingveru un rozmarīnu

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Krāsaini krāsnī cepti ziemas dārzeņi ar ingvera un rozmarīna aromātu būs skaists un garšīgs svētku galda akcents. Šī vienkārši pagatavojamā piedeva lieliski papildinās jebkuru cepeti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!