Klāt Ziemassvētki, kas teju ikvienam saistās ne vien ar mirdzoši rotātu eglīti, kārdinošu piparkūku, karstā upeņu dzēriena un mandarīnu smaržu, dāvanām un svinībām ģimenes pulkā, bet arī ar bagātīgi klātu galdu, kurā tiek likti tradicionālie ēdieni, kuru sastāvdaļas sola mums nodrošināt laimi, pārticību, prieku, veselību un visādi citādi jauku dzīvi visu nākamo gadu. Štovēti kāposti, sutināta cūkgaļa, pelēkie zirņi ar speķi, putna cepeši, zivs, pīrāgi, apaļas formas cepumi un dažādas formas piparkūkas. Visi šie gardumi katru gadu priecē svinētājus, saimnieces un saimnieki trakajā pirmssvētku skrējienā ķemmē veikalus, medīdami pareizās sastāvdaļas, kuras nepieciešamas īstajiem Ziemassvētku ēdieniem, tiek izvilktas dienas gaismā autentiskās receptes, īpašie galda piederumi un rotājumi.
Dažreiz, kad pirmssvētku skrējiens ir kļuvis pārlieku nogurdinošs vai katru gadu gatavotie vieni un tie paši ēdieni vairs nešķiet tik kārdinoši, rodas doma lauzt tradīcijas un atteikties no pierastajiem deviņiem ēdieniem, to vietā izvēloties pagatavot ko pavisam citu.
Ir arī cita iespēja, kā saglabāt tradīcijas un daudzveidot jau ierasto Ziemassvētku ēdienkarti. Esam piemeklējuši receptes, kuru sastāvdaļas atbilst latviešu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem, bet ienesīs jūsu mājās daudzveidību vai kādu kripatu eksotikas, kā arī ietaupīs virtuvē pavadāmo laiku.