Baklažāns, kura dzimtene ir Āzija, kļuvis par vienu no tiem dārzeņiem, kuri aizvien biežāk nokļūs uz mūsu galda. Gan iegarens un ovāls, gan apaļš, gan pavisam tievs, ar porainu mīkstumu, gludas un spīdīgas mizas apņemts, tas mēdz būt dažādās krāsās, galvenokārt, tumši violets, teju melns, līdz pat baltam, dzeltenam un strīpainam, ļaujot mums izvēlēties sev tīkamāko pēc formas un krāsas.

Šis košais dārzenis pieder nakteņu dzimtai un ir rados ar kartupeļiem, tomātiem un papriku. Savos pirmsākumos baklažāns tika uzskatīts par dekoratīvu augu, tā labās gastronomiskās īpašības atklājās vien laika gaitā. Lai arī izmantots kā dārzenis un tam ir rūgtena piegarša, no botānikas viedokļa raugoties, baklažāns ir auglis.

Tiek uzskatīts, ka baklažāna dzimtene ir Indija, no kurienes tas ieceļojis Āzijā, Āfrikā un Eiropā, kurā ir sevišķi iecienīts dienvidvalstu virtuvē, kur pamanījies galdā nonākt gan biezeņa veidā, gan sautējumos un marinējumos, gan pildīts ar visdažādākajiem produktiem – gaļu, dārzeņiem, zivīm, rīsiem, pākšaugiem un sieru.

Baklažāns ir šķiedrvielām bagāts, satur kāliju un antioksidantus, tas palīdz izvadīt no organisma toksīnus un lieko šķidrumu, tam piemīt pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība, tas normalizē gremošanas sistēmas darbību un holesterīna līmeni, samazina cukura līmeni asinīs, kā arī palīdz uzlabot aknu darbību un pasargāt no anēmijas. Viss augšminētais baklažānu padara par ideālu veselīgas diētas sastāvdaļu. Ēdams ir ne tikai baklažāna mīkstums bet arī tā miza. Baklažānu nav ieteicams baudīt svaigā veidā, jo tā sastāvā esošie alkaloīdi ir kaitīgi.

Kā pagatavot baklažānu

Baklažāna garša, krēmīgais mīkstums un dažādās pagatavošanas iespējas ir to padarījuši par visas pasaules virtuvēs populāru dārzeni. Izvēle ir gana plaša – grieķu musaka, Vidējo Austrumu baba ganušs, itāļu parmigiana, sicīliešu caponata, franču ratatujs, dažādu Āzijas valstu kariji, spāņu pisto mančego un daudzu valstu virtuvē esošie pildītie baklažāni – tie ir vien nedaudzi piemēri.

Cepti, grilēti, sutināti, fritēti, panēti, marinēti un konservēti – baklažānus var pagatavot teju ar jebkuru metodi, jebkura veida ēdienos – uzkodām, starteriem, pastētēs, sautējumos, kā atsevišķu ēdienu un kā piedevu, arī desertos.

Baklažāns labi sader gan ar rīsiem, gan pastu, gan gaļu, gan zivīm, gan olām un piena produktiem, dažādiem garšaugiem, pākšaugiem un riekstiem. Sautētiem un vārītiem baklažāniem nav rūgtās piegaršas, tomēr, ja vēlamies tos cept, frilēt vai grilēt, tad sākumā ir jāatbrīvojas no rūgtās piegaršas. Svaigi novākti baklažāni nav tik rūgti, jo vecāki, jo rūgtāki tie kļūst.

Ja vēlies baklažānu pasniegt ar mērci, tad piemērotākās būs turku virtuvei raksturīgās dažāda veida jogurta mērces. Laba izvēle būs arī medus, sinepes vai tomātu mērce.

Biežāk sastopamās baklažāna variācijas

Tumšais baklažāns ir visbiežāk veikalos sastopamais baklažānu veids. Iegarenas un ovālas formas, ar plānu, tumšu un spīdīgu mizu, vidēja līdz liela izmēra, piemērots pagatavošanai jebkādā veidā - gan cepts panējumā, gan pildīts ar rīsiem vai maltu gaļu, gan pagatavots uz grila.

Japāņu baklažāns. Šie baklažāni arī ir violetā krāsā, bet tonis ir gaišāks nekā viņu lielajiem brāļiem, tievi un iegareni, krēmīgi un ar saldenu garšu, maigais mīkstums gandrīz bez sēklām. Piemēroti cepšanai, marinēšanai un sautēšanai.

Strīpainais baklažāns arī ir violetā krāsā, bet ar baltām vai zaļām svītrām, tā garša ir maigāka un mazāk rūgta. Piemērots grilēšanai, tempuras pagatavošanai, pastētēm un salātiem.

Baltais baklažāns, kurš kļūst arvien populārāks, ir ovālas vai apaļas formas, tā miza ir plānāka un gludāka, garša maigāka un izsmalcinātāka, tekstūra daudz krēmīgāka, tādēļ šī tipa baklažāni ir labāk piemēroti ievārījumiem un marmelādēm, čatnijiem un desertiem ar šokolādi.

Apaļais baklažāns. Tāds pats, kā tumšais baklažāns, atšķiras vien pēc formas un izmēra. Šie mazie baklažāni ir ideāli piemēroti pildīšanai – ar dārzeņiem, jūras veltēm vai pākšaugiem.

Trīs noderīgi padomi

Lai pārliecinātos, ka baklažāns ir svaigs, viegli paspied to ar pirkstu, ja miza ātri atgūst sākotnējo formu, tas nozīmē, ka baklažāns ir ideāli nogatavojies.

Lai baklažānu ilgāk uzglabātu svaigu, ietin to papīra dvielī, tad zip maisiņā un liec ledusskapī. Šādi iepakotu baklažānu var uzglabāt apmēram nedēļu.

Lai baklažānu atbrīvotu no rūgtuma, sagriez to šķēlēs vai salmiņos un apkaisi ar sāli. Pēc 30 minūtēm sāli noskalo un baklažānu nosusini. Otra metode – iegremdēt sagriezto baklažānu piena, sāls un ūdens maisījumā uz 30 minūtēm, tad noskalot un nosusināt. Vēl viena metode – uz 30 minūtēm iegremdēt ūdenī, kuram pievienota 1 tējkarote etiķa.

Bet ko pagatavot? Izvēlies kādu no receptēm turpinājumā!

Baklažānu rullīši ar fetas sieru un valriekstiem

Foto: Inese Lisenko

Šie pildītie baklažānu rullīši būs lieliska uzkoda brīvdienu ballītei! Turklāt - recepte pavisam vienkārša. Iesaka gardēde Inese Lisenko.

Lasīt vairāk

Baklažānu uzkoda ar vistas malto gaļu un mocarellu

Pildītas baklažāna ripiņas, kurās paslēpusies maltā gaļa un mocarella. Nopanē rīvmaizē vai smalkajā muslī, lai kraukšķīgāk. Pie pannas nebūs jāstāv, visu izdarīs cepeškrāsns. Recepti iesaka Aina Pitrāne ("Aina gatavo").

Lasīt vairāk

Grilēta baklažāna kārtojums uz tomātu karpačo

Foto: Publicitātes foto

Pikanti baklažāni, tomātu šķēlītes un aitas siers – garšu kombinācija, kas jāpamēģina. Iedvesmotam un jaunu garšu piepildītam sezonas sākumam, grilēšanas entuziasts un pārliecināts āra cepšanas fans ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi Ingars Rudzītis sadarbībā ar "Lidl" piedāvā pārbaudītu dārzā gatavota ēdiena recepti.

Lasīt vairāk

Pa pusei musaka, pa pusei lazanja. Sātīgs grieķu un itāļu virtuves apvienojums

Foto: Shutterstock

Kurš teicis, ka lazanjai jābūt ar malto gaļu? Starp lazanjas plāksnēm var likt, ko vien sirds kāro, bet Bešamela mērci aizstāt ar jogurtu. Kurš teicis, ka grieķu sacepumu musaku nevar sapārot ar lazanju? Var un kā vēl var!

Lasīt vairāk

Baklažāna sadancis ar ķirštomātiem un kaperiem

Foto: Privātais ahīvs

Receptes ir visur! Arī mikroblogošanas vietnē "Twitter". Te, lūk viena no tām! Ar jaunu garšu kombinācijām, ātri pagatavojamiem ēdieniem vajag dalīties! Un vajag tos špikot un atkārtot savā virtuvē!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: libāniešu ēdiens – grilēta kafta

Foto: DELFI

Libāniešu virtuvē ir ne viens vien ēdiens, ko vērts ieviest latviešu virtuvē. Tiesa, lai to izveiktu, iesākumā būs virtuves plaukti jāpapildina ar dažādām garšvielām, dažādiem smaržīgiem ūdeņiem – kā rožu, tā apelsīna ziedu. Garšaugi – sīpoli, kinza, ķiploki un pētersīļi gan brangi saplūcami pašu dārzos.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Baklažānu pica sicīliešu gaumē

Foto: Ieva Berga

Atgriežoties no Itālijas, līdzi vedam ne tikai daudz saulainu atmiņu par gardēdīgiem piedzīvojumiem, bet arī jaunas receptes. Recepti no Itālijas atvedusi un izmēģinājusi Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Baklažānu steiks ar tomātiem un mocarellu

Foto: Matīss Markovskis

Šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs šo recepti savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu" iekļāvis ar visu izsakošu piebildi: "Ņamm!"

Lasīt vairāk

Baklažāni kažokā veģetāriešiem un visēdājiem

Foto: No privātā arhīva

Siļķei kažokā vasarā par karstu! Taču baklažānu dzimtene ir Ķīna un Indija, tāpēc baklažāniem karstumiņa nekad nav par daudz. Baklažāni kažokā ir garšīga, veģetāra, krāsaina, augu pasaulē balstīta maltīte, kas ar garantiju garšos arī neveģetāriešiem. Šo krāsaino “kūku” droši var piedāvāt arī bērniem - recepti pārbaudījusi, gatavojusi un iesaka dvīņu mamma Ilze Kraukle, kuras "Instagram" kontā @kraukleni_gatavo atradīsi vēl daudzas bērniem un veģetāriešiem draudzīgas ēdienu idejas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums ar ķirbi un baklažāniem

Foto: Vida Press

Lērums sulīgu dārzeņu, aromātiski garšaugi, divi sieri un divas mērces - ar šādām sastāvdaļām rezultāts pavisam noteikti izdosies izcils!

Lasīt vairāk

Pasta 'alla norma' ar baklažāniem un sieru

Foto: Shutterstock

Pasta "alla norma" ir tradicionāls sicīliešu ēdiens, kura dzimtene ir Katānijas reģions. Tā pagatavošananai nepieciešamas vien pāris pamatsastāvdaļas: pasta, baklažāns, tomāti, rikotas siers un baziliks, bet rezultāts pārsteigs pat izlepušāko gardēdi. Kā atklāj "Telegraph", tad lieli "pasta alla norma" cienītāji ir arī pasaulslavenie itāliešu dizaineri Domeniko Dolče un Stefano Gabana.

Lasīt vairāk

Baklažānu ikri ar kazas sieru un lazdu riekstiem

Recepti iesaka Ziemassvētku kulinārijas akadēmija, ko decembrī rīkoja "3 pavāru restorāns Tam labam būs augt" un "Boržomi".

Lasīt vairāk

Veģetārā lazanja ar baklažāniem

Foto: Shutterstock

Izmēģini šī leģendārā itāliešu virtuves ēdiena veģetāro versiju, lai pārliecinātos, ka arī bez maltās gaļas var pagatavot fantastiski gardu lazanju.

Lasīt vairāk

Baklažānu 'ikri' ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Pikanti baklažānu "ikri" ar čili pipariem un ķiplokiem. Šo ziemas salātu īpašā "odziņa" ir krāsnī apdedzināta paprika un baklažāni – īsta garšu eksplozija burciņā!

Lasīt vairāk

Pikantie baklažānu salāti gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Baklažānu salāti pieliekamā krājumiem - ziemā būs tāda uzkoda, ka pirkstiņus aplaizīsi!

Lasīt vairāk

Grilēti baklažāni ar mandeļu rikotas pildījumu

Foto: Publicitātes foto

Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Cepti baklažāni aromātiskā valriekstu mērcē

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīta uzkoda: ceptas vai grilētas baklažānu šķēlītes krēmīgā valriekstu mērcē, ko dēvē par sacivi. Īpaši labi garšos pāris stundas pēc pagatavošanas, kad baklažāni būs piesūkušies ar mērces bagātīgo aromātu buķeti.

Lasīt vairāk

Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'

Foto: Shutterstock

Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Grieķu musaka

Foto: Ināra Lācarus

Lasīt vairāk

Sicīlijas sautējums kaponata – papildporciju prasīs visi

Foto: Shutterstock

Vasara ir jābauda. Pilnasinīgi un līdz kaulam! Ar smaržām, garšām un tekstūru! Un itāļi to māk, tādēļ vērts Latvijas vasaru un sevi iepazīstināt ar Sicīlijas virtuvi. Kaponata ir bezgala gards sautējums, ko ēst ar pastu, vienu pašu, aukstu un karstu.

Lasīt vairāk

Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu

Foto: Privātā arhīva foto

Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!