Pilngraudu rudzu maizes noslēpums – kādēļ rudzu maize palīdz samazināt svaru un stiprināt veselību
Foto: Meirans
Rudzu maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē, ko radīja mūsu senči, iemanoties apbrīnojamā veidā saglabāt šī savvaļā augušā graudauga vērtīgās īpašības. Kopš tā laika maizīte bijusi līdzās ik dienas – gan dodot spēku ikdienas darbos un tālos ceļos, gan ieņemot goda vietu uz baltā galdauta svētku brīžos. Un pelnīti - jo tieši rudzi no dabas saņem visu vērtīgāko, ko tā vien var dot – saules gaismu, zemes spēku un lietus veldzi. Pilngraudu rudzu maizes cepšanā tiek izmantoti rupjie rudzu milti, kas satur visu graudu ar tā apvalku, endospermu un dīgli, tādējādi saglabājot visas rudzu grauda vērtīgās īpašības.

Vairākkārtējais Eiropas un daudzkārtējs Latvijas čempions bodibildingā, sporta kluba "Panatta" treneris Aleksandrs Maslovskis:
"Gan bērnībā un jaunībā, dzīvojot kopā ar vecākiem, gan tagad savā ģimenē mums vienmēr galdā bijusi maize. Nevaru iedomāties ēdienreizi bez maizes. Pilngraudu rudzu maizi gandrīz katru dienu ēd mana sieviņa, bijusī kikboksere, un abi bērni - dēls, kam ir divpadsmit gadu, un arī četrgadīgā meitiņa peciņa. Man pašam vislabāk garšo rudzu maize ar sēklām, bet, piemēram, "Lāču" augļu maizi ēdu kūku vietā.
Divus gadus dienējot armijā Tālajos Austrumos, man bija divas ēdamlietas, pēc kā ilgojos: sapnī jutu kafijas aromātisko smaržu un melnās rudzu maizes mazliet skābeno aromātu."

Rīgas Stradiņa universitātes docente, Dietoloģijas dienesta vadītāja P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā Dr. med. Laila Meija:
"Uz veselīgās un uzturā ieteicamās pārtikas iedomātā šķīvja rekomendētā graudaugu sadaļa aizņem ceturto daļu, un vismaz pusei no tā, bet labāk - gandrīz visam no tā ir jābūt pilngraudu produktiem. Ēdot pilngraudu maizi, organismā uzsūcas mazāk kaloriju, kuņģis lēnāk iztukšojas, sāta sajūta iestājas vēlāk, bet tas savukārt cilvēkus pasargā no pārēšanās. Grauda vidusdaļa satur galvenokārt cieti, saliktos ogļhidrātus, kas organismā tiek sašķelti un pārvēršas glikozē, cukurā un olbaltumvielās.Tātad grauda vidusdaļa ir galvenokārt enerģijas avots. Tas ir ļoti nepieciešams jauniem, arī fiziski aktīviem cilvēkiem. Ja ogļhidrātu ir par daudz un tie netiek izmantoti, organismā rodas lieki tauki. Ļoti vērtīgs ir rudzu grauda daudzslāņainais apvalciņš. Tas satur nešķīstošās un arī šķīstošās šķiedrvielas, vērtīgos antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas. Pilngraudu maize satur visas šīs trīs daļas, bet rafinētie milti - gandrīz tikai cieti. Salīdzinoši rudzu graudi satur vairāk šķiedrvielu nekā kviešu graudi, šķiedrvielas ir arī grauda pamatdaļā, tāpēc rudzu maize ir veselīgāka un ieteicamāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!