Foto: Shutterstock
Mūsdienu cilvēka vērtību sistēmā ir skaidri nodalīti veselīgie un kaitīgie produkti. Pirmos visbiežāk vaino izteiktas garšas trūkumā, savukārt otros – peļ par izteiksmīgo garšu, kas kaitē veselībai. Tieši pārliecība par to, ka viss veselīgais ir negaršīgs, bet viss garšīgais ir ne pārāk veselīgs, daudziem no mums mazina vēlmi pievērsties veselīga uztura sistēmai. Par laimi, ir izņēmumi – tādi pārtikas produkti, kas var lepoties ar brīnišķīgu garšu un absolūti izcilu vērtīgo īpašību kopumu. Runa ir par pākšaugiem.

Vai zināt terminu "umami"? Burtiskā tulkojumā no japāņu valodas šis vārds nozīmē "brīnišķīga garša" vai "patīkami pikanta garša", un tā ir viena no piecām garšas niansēm – līdzās sāļam, skābam, saldam un rūgtam. Tieši umami ir šī piecinieka karalis, kas darbojas kā patīkamas garšas pastiprinātājs. Izrādās, ka tieši pākšaugos ir ļoti daudz umami. Aplūkosim vērīgāk šo produktu grupu?

"Delfi" sadarbībā ar franču zīmola "Bonduelle" pārstāvjiem aizsāk rakstu sēriju, kurā mēģināsim no jauna atklāt pākšaugus – pārtikas produktu ar milzīgu un līdz šim nepietiekami novērtētu potenciālu.

Zirņi, lēcas, pupiņas un desmitiem citu pākšaugu pārtikā izmantoti vēl krietni pirms mūsu ēras. Tolaik cilvēki šo ēdienu izvēlējās, jo tas ir spēcinošs un barojošs, bet mūsdienās noskaidrots, ka pastāv krietni vairāk iemeslu, kādēļ pākšaugus jāiekļauj ikdienas ēdienkartē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!