Foto: Shutterstock
Pākšaugu vēsture sniedzas gadu tūkstošiem senā pagātnē – tie minēti jau Vecajā Derībā. Daudzās senajās civilizācijās uztura pamatā bija dažādi pākšaugi – tā, piemēram, Senajā Ēģiptē cepa maizi no miltiem, kas iegūti, samaļot lēcas. Un tieši šādu maizi tradicionāli atstāja kapenēs, lai nelaiķim aizkapa valstībā būtu pienācīgs ēdiens.

Arī Senajā Grieķijā pākšaugi tika augstu vērtēti. Ierasta lieta ikdienas galdā bijis lēcu vai aunazirņu biezenis, turklāt, kā rakstīja sengrieķu dramaturgs Aristofāns, pirms saviem varoņdarbiem leģendārais spēkavīrs Hērakls iestiprinājās ar zirņu virumu.

Pasaulei un civilizācijai attīstoties, pākšaugi iekaroja aizvien jaunas teritorijas un uz visiem laikiem iesakņojās arī citu tautu virtuvēs, ieskaitot Indiju, Pakistānu, Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!