"Delfi" sadarbībā ar franču zīmola "Bonduelle" pārstāvjiem turpina rakstu sēriju, kurā centīsimies no jauna atklāt pākšaugus – pārtikas produktu ar milzīgu un līdz šim nepietiekami novērtētu potenciālu.
Iekļaujot ēdienkartē zirnīšus, mēs, pirmkārt, rūpējamies par savu sirdi – šajās mazajās, bet ņiprajās lodītēs ir īpaši augsts folskābes, vitamīnu B6 un K, kā arī luteīna sastāvs. Šīs vielas tiek uzskatītas par galvenajiem sirds un asinsvaru aizsargātājiem. Tāpat jāpiemin, ka K vitamīns ir svarīgs arī kaulu veselībai, savukārt luteīns un zirņos esošais A vitamīns stiprina redzes orgānus un sargā no kataraktas veidošanās. Ēdot zaļos zirnīšus, organismā nonāk arī kārtīga mangāna deva, kas ir itin veselīgi kauliem.
Neskaitot visu minēto, tiek uzskatīts, ka šiem pākšaugiem piemīt arī preventīva iedarbība uz organismu, kavējot vēzi. Vienā glāzē izlobītu zirņu ir 10 mg kumestrola – spēcīga fitoncīda, kas, kā liecina pētījumi, kavē vēža šūnu veidošanos.