konservēšana konservēti marinēti tomāti dilles
Foto: Shutterstock
Tomātu ražas laiks rit pilnā sparā. Šīs sarkanās sulīgās ogas (jā, kā speciālisti paskaidrojuši, tomāti, tiešām ir lielas ogas) atmaksā saviem kopējiem par stundām pavadīto laiku, aprūpējot stādiņus un regulāri laistot izstiepušos dēstus, nesot bagātīgu tomātu birumu. Vasaras otrā puse ir laiks, kad jāsteidz domāt par tomātu konservēšanu. Kādi ir pamatprincipi, lai ziemas krājumiem domātajās burkās un burciņās gatavotie gardumi izdotos nevainojami? Ar pārbaudītām zināšanām savā grāmatā "Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana" dalās tās autore Veronika Kangare.

Kādus tomātus konservēt?


Tomātu dzimtene ir Dienvidamerika. Izrādās, ka tomātu sastāvs ir ļoti komplicēts un tomāts satur 46 ķīmiskus savienojumus, kur galvenokārt ir aldehīdi, spirti, ersteri un katoni. Bez šīm aromātiskajām vielām tomāts satur daudz minerālvielu: dzelzi, kalciju, fosforu u.c. Protams, arī vitamīni tomātos ir atrodami, visvairāk tieši C vitamīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!