burciņas ievārījums konservēšana
Foto: Shutterstock
Tā kā strauji pietuvojies tas laiks, kad gatavojam ievārījumus, kompotus, sulas, sīrupus un citus labumus, ko no burciņām ēst ziemā, jāpadomā par to, lai trauki būtu piemēroti ieburkošanai. Kā sagatavot burciņas un stikla pudeles, lai ievārījumi tajās turētos svaigi vairākus mēnešus?

Stikla burkas un pudeles ir svarīgi pirms konservēšanas kārtīgi izskalot un sagatavot pienācīgi, lai tās nebūtu netīras un tajās neiekļūtu baktērijas. Tās veicina to, ka ievārījumi mēdz pelēt un saskābt. Der arī atcerēties, ka sagatavotos ziemas krājumus burciņās pilda, kamēr vēl karsti. Bet, ja tiek konservētas svaigas ogas, tad pēc ieburkošanas burkas karsē ūdenī vismaz 15-20 minūtes.

Skalošana ar ūdeni


Skalošana ar ūdeni ir viens no vienkāršākajiem un ērtākajiem paņēmieniem, kā sagatavot burkas ievārījumu pildīšanai. Burkas skalo ļoti karstā ūdenī, tik, cik rokas spēj paciest. Mazgāšanai izmanto trauku mazgājamo līdzekli vai sodu un pēc tam kārtīgi izskalo ar karstu ūdeni, lai burkās nekas nepaliktu. Izmazgātās burkas liek nožūt uz tīra dvielīša ar dibeniem uz augšu. Tāpat mazgā arī vāciņus un korķīšus.

Vārīšana katlā


Pamatīgai sterilizēšanai talkā būs jāņem liels katls, mazāks vāciņu sterilizēšanai un rīks burku izcelšanai no verdošā ūdens. Burkas un vāciņus pirms vārīšanas nomazgā karstā ūdenī un nedaudz nožāvē. Tad lielā katlā liek pa četrām burciņām un vāra uz mērenas uguns 10 minūtes, lai ūdens viegli burbuļotu. Paralēli mazākā katlā vāra vāciņus. Burkas pēc tam tur karstajā ūdenī un kad nepieciešams pildīt, izceļ no katla un nosusina. Vārot gan jāuzmanās, lai ūdens nebūtu pārāk karsts un burkas nesaplīstu.

Sterilizēšana cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī


Rūpīgi izmazgātas burkas var izkarsēt arī cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī. Nekādā gadījumā gan nevajadzētu burkas likt karstā krāsnī. Burkas saliek uz restītēm un tikai tad ieslēdz cepeškrāsni. Burkas karsē 10 minūtes nelielos grādos. Pēc tam krāsni izslēdz un patur burkas iekšā vēl 5 vai 10 minūtes.

Mikroviļņu krāsnī līdz 1000 vatu jaudā arī var izkarsēt burkas īsā laikā. Nelielas burkas saliek krāsnī uz rotējošās pamatnes, aiztaisa durtiņas un silda aptuveni 3 minūtes. Pēc tam burkas atstāj mikroviļņu krāsnī līdz brīdim, kad nepieciešamas sapildīšanai ar ievārījumu vai ko citu.

Kārtīga skalošana trauku mazgājamajā mašīnā


Tā kā mājās daudziem ir trauku mazgājamās mašīnas, sterilizēšanas darbiņu var uzticēt šim virtuves palīgrīkam. Atliek vien burkas izlikt uz trauku mazgājamās mašīnas restītēm un ieslēgt režīmu, kas paredzēts glāžu un stikla mazgāšanai. Pēc izskalošanas ļauj burkām mašīnā pastāvēt karstajos tvaikos, tad ņem laukā un pildi ievārījumus, kompotus, džemus un citus gardumus.

Korinšu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījums no nepelnīti aizmirstajām ogām – korintēm. Papildinās ievārījumu krājumus ziemai.

Lasīt vairāk

Lāceņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Tie, kuriem laimējies purvā salasīt gardās lācenes, var izvārīt burvīgu ievārījumu. Vienkāršā variantā šīs brīnišķīgās ogas vāra ar visiem kauliņiem, bet tie, kam kauliņi traucē, pirms ievārījuma vārīšanas, lācenes sablendē un caur sietiņu izkāš. Uzmanību! Tie, kas ogas kāš caur sietiņu, tās sver pēc izkāšanas, lai zinātu, cik daudz cukura ir nepieciešams.

Lasīt vairāk

Ķiršu ievārījums ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Recepte divi vienā – pagatavojot iegūsi gan gardu ķiršu ievārījumu, gan sīrupu dzērienu pagatavošanai vai pankūku apliešanai.

Lasīt vairāk

Zemeņu un persiku ievārījums

Foto: AFP/Scanpix

Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.

Lasīt vairāk

Ķiršu kompots

Foto: Shutterstock

Ķiršu kompots, kas noderēs kūkām, saldajiem ēdieniem vai vienkārši tāpat, lai panašķētos.

Lasīt vairāk

Melleņu kompots ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Melleņu kompots - gadu desmitiem pārbaudīta un par labu atzīta recepte.

Lasīt vairāk

Ķiršu un aveņu kompots

Vasarīgs un svaigs deserts, kuram krēmīgumu piedod grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!