Ievārījums pankūkām un kūkām, saldais kompots dzeršanai un mērcīte – gaļas ēdieniem. Mellenes ziemai var sagatavot dažādos veidos. Lai vasaras garšu, kas aukstajās gada dienās atgādinās par ogulājiem, iekonservētu, nevajadzēs daudz – tikai svaigas ogas un mazliet cukura.
Ko tad darīt ar mellenēm? Visvienkāršāk tās būs sasaldēt – saber tīras, sausas ogas nelielās kastītēs vai maisiņos un saldētavā iekšā. Mellenes var saldēt arī ar cukuru, tad vajadzēs vien ar dakšiņu tās sastampāt. Melleņu priekšrocība ir tā, ka ogas pašas par sevi ir samērā saldas, tāpēc cukuru pievienot vajadzēs ļoti maz.
Vienkāršam melleņu ievārījumam izmanto 100 gramus cukura uz kilogramu saldo ogu. Mellenes saber katlā, pārlej ar nedaudz ūdeni un vāra, līdz pašķīdušas. Tad pārber ar cukuru un vāra neilgu brīdi – divas minūtes. Kad ievārījums karsts un gatavs, sapilda burciņās un aizvāko. Mellenes ievārījumos var vārīt arī ar citām ogām, piemēram, avenēm, bet interesantu garšu piešķirs banāni.