Ko likt kompotos?
Raugoties no tradicionālo recepšu viedokļa, vispopulārākie noteikti ir ķiršu, ābolu un bumbieru kompoti, kas joprojām tiek gatavoti uz nebēdu. Tomēr kompotos savārīt var arī daudzus citus gardumus. Ja plānots gatavot ogu kompotu, tad izvēlies ķiršus, zemenes, avenes, vīnogas, jāņogas, mellenes, upenes, dzērvenes un ērkšķogas. Augļu kompotus gatavo no jau pieminētajiem āboliem, bumbieriem, plūmēm, vīģēm, persikiem, aprikozēm. Kompotu gatavošanai izmanto arī dārzeņus – rabarberus, ķirbjus un melones (jā, šie trīs ir dārzeņi).
Vārīšanai izmanto ogas, kas ir stingras, nav ieplīsušas. Ķiršiem var izņemt kauliņus. Ja kompotu vāra no ērkšķogām, tās sadursta ar adatiņu, lai nesaplīstu. Augļus izvēlas tādus, kas nav pilnībā gatavi – kompotiem tos var izmantot arī pazaļākus. Plūmēm ieteicams noņemt miziņu, to pašu dara ar persikiem. Ābolus un bumbierus var nemizot.
Sagatavošanās darbi un karsēšana
Kompotus var gan liet burciņās un aizvākot, gan atstāt vienkārši stikla vai māla krūzē, ja tos plāno izlietot pāris dienu laikā. Pasterizētos kompotus vāra divos paņēmienos – ja tās ir ogas un nelieli augļu gabaliņi, tad pietiks vien ar to, ka burkās saliktos augļus un ogas aplies ar karstu cukura sīrupu un noturēs dažas minūtes applaucēties.
Ja tiek vārīts lielu augļu gabaliņu kompots, tad augļus vāra katlā ar cukura sīrupu, atstāj ievilkties un tikai tad pārlej burkās. Burkas aizvāko un liek katlā pasterizēties – tās apvāra aptuveni 80°C karstā ūdenī pusstundu. Tas nepieciešams, lai burkas labi uzglabātos un kompots nebojātos.
Cukura sīrups – kādās proporcijās?
Atšķirībā no ievārījuma, cukura sīrupu kompotam negatavo pārlieku saldu. Uz vienu litru ūdens izmanto apmēram 250-500 gramus cukura, atkarībā no tā, kā norādīts receptē. Lai kompotam piešķirtu izteiksmīgāku garšu, sīrupam var pievienot citrona sulu, medu, sasmalcinātus riekstus, kanēļa standziņu, krustnagliņas un pat vīnu, kā norādīts 1960. gadā izdotajā grāmatā "Mājturība". Kompotus var iebiezināt arī ar kartupeļu cieti – tad uz litru šķidruma izmanto 20 gramus cietes.
Ar sīrupa daudzumu var variēt, atkarībā no tā, cik šķidru gribas pašu kompotu. Parasti mazāk šķidruma ir ķiršu un ābolu kompotos, citu ogu kompotos, jo nereti ogas tiek izmantotas saldo ēdienu gatavošanai un dekorēšanai, līdz ar to kompota sula nav vajadzīga. Bet, ja kompotu gatavo ar mērķi padzerties, tad šķidrumu izmanto vairāk. Uz vienu kilogramu ogu vai augļu var izmantot litru ūdens (1:1), taču var to arī darīt mazākās proporcijās, piemēram, 2:1.
Aprikožu kompots ātrai notiesāšanai
Aprikožu kompots ir salds našķis ēšanai un dzeršanai tāpat vai arī kopā ar citiem saldēdieniem. Piemēram, aprikožu pusītes varēsi notiesāt ar putukrējumu, grieķu jogurtu vai pievienot jogurta tortei.
Jāņogu kompots ar apelsīnu
Gards jāņogu kompots ar mazu devu apelsīna. No dotajām sastāvdaļām sanāks viena trīslitru burka ar dzērienu.
Ķiršu kompots
Ķiršu kompots, kas noderēs kūkām, saldajiem ēdieniem vai vienkārši tāpat, lai panašķētos.
Veselīgais dzērveņu kompots
Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.
Ķiršu un aveņu kompots
Vasarīgs un svaigs deserts, kuram krēmīgumu piedod grieķu jogurts.
Melleņu kompots ziemas krājumiem
Melleņu kompots - gadu desmitiem pārbaudīta un par labu atzīta recepte.
Bumbieru kompots
Gardums ziemas sezonai - bumbieru kompots ar cidonijām.
Zaļu bumbieru kompots
Zaļu bumbieru kompots - sanāk garšīgi un kraukšķīgi bumbieri, ko var griezt saldajā ēdienā vai grauzt tāpat.
Plūmju kompots
Plūmju kompots - dažādiem kārumiem ziemai.
Ābolu kompots
Ābolu kompots - kārumam ziemā.
Konservētas avenes
Sena un vienkārša recepte aveņu iekonservēšanai ziemai – avenes cukura sīrupā. Rezultātā iegūsi ne vien ieburkotas ogas, bet arī aveņu sīrupu, ko izmantot kokteiļiem, pankūkām vai citiem kārumiem.
Ērkšķogu kompots
Vienkāršs ērkšķogu kompots. Ja kompotu gribas šķidrāku, izmanto vairāk ūdens un cukura. Ogām jābūt pazaļām.