Tā kā šo varētu saukt par gurķu vasaru, jāizmanto katra izdevība, lai tos iemarinētu, ieskābētu vai konservētu salātos.
- Te atradīsi noderīgu padomu izlasi, kas jāņem vērā, gatavojoties lielajai konservēšanai, lai ziemā nenāktos vilties, secinot, ka viss darbs vējā un burkas "piepūtušās" vai virspusē pārklājušās ar pelējuma kārtu, bet no cerētā kraukšķīguma nav ne miņas.
Ja esi ātru darbiņu cienītājs un mazsālītie gurķi ir tas gardums, kam nespēj pretoties, tad tieši šādā veidā gatavoti gurķi būs visātrāk nokraukšķināmi. Tāpat dažu stundu laikā vari iemarinēt arī gurķu šķēlītes mārrutkos – tie būs izcili gardi un no šķīvjiem pazudīs acumirklī.
Ziemas krājumiem izvēlies gurķu skābēšanu vai marinēšanu, kā arī pagatavošanu klasiskajos Latgales salātos. Ja gurķus skābē, nekautrējies noiet kādu līkumu un paķert dažas saujas jāņogu vai upeņu – tās skābētajiem gurķiem piešķirs pavisam īpašu aromātu. Marinētajiem gurķiem atceries pievienot pietiekami daudz garšaugu un garšvielu – dilles aromātam, mārrutka sakni kraukšķim, bet dilles, kā arī ķiršu vai upeņu lapas – īpaši kārdinošai garšai. Nesmādē arī piparmētru lapiņas – tās gādās par svaigu noti. Gatavojot leģendāros Latgales salātus, neaprobežojies vien ar pipariem un sāli, bet garšvielu buketi papildini ar kādu tējkaroti sinepju sēkliņu izteiksmīgākai garšai.
Eksperimentēt kārajiem esam sarūpējuši recepti īpaši kraukšķīgām gurķu šķēlēm, kam skaisti saulainu garšu un austrumniecisku garšu notis piešķirs pievienotais karijs. Savukārt taupīgajiem nebūs jāsatraucas par to, ka pāraugušie gurķi jāaizlaiž postā – tos var sarīvēt un pievienot gurķu sālījumam, iegūstot gurķos sālītus gurķus.
Lai labi garšo!
Gurķi ar ķiplokiem ziemas krājumiem
Ja neesi izlēmis, kā vēl varētu iekonservēt gurķu ražu, izmēģini šo recepti, ko īpašu padara pikanto ķiploku klātbūtne. Receptes autore iesaka ar ķiploku daudzumu variēt, kā labpatīk, bet, lai burciņas izskatītos glītāk, var gurķiem pievienot kādu paprikas šķēli vai gabaliņos sagrieztus tomātus.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Skābēti gurķi ar jāņogām
Ziemas krājumiem var sagatavot vasarīgus skābētos gurķus ar jāņogām. Tie lieliski saderēsies ar gaļas ēdieniem. Dotie produkti piemēroti 1,5 l apjomam.
Sālīti gurķi pēc 1909. gada receptes
Piedāvājam gurķu sālīšanas recepti pēc 1909. gada Krievijā izdotas recepšu grāmatas. Dotais gurķu daudzums būs piemērots 3 litru burkai.
Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē
Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!
Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai
Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.
Pikantās gurķu šķēles ziemas krājumiem
Pikanta gurķu recepte ziemas krājumiem.
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem - pikanta vasaras garša ziemas garumā.
Klasiski mazsālītie gurķi
Klasiski mazsālītie gurķi - īstā jūnija garša!
Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā
Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.
Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!
Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.
Mazsālīti gurķi bez etiķa
Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.
Gurķu marinēšana ar pārliešanu
Gurķu marinēšana ar pārliešanu - lai labi turas līdz nākamai ražai.
Marinēti gurķi
Vienkārši un garšīgi marinēti gurķi.
Ātrie mazsālītie gurķīši ar etiķi
Ātrie mazsālītie gurķīši sagatavojami 10 minūtēs.
Kraukšķīgie Latgales salāti ar graudu sinepēm
Ziemas krājumiem gardie Latgales salāti ar graudu sinepēm.
Gurķos sālīti gurķi
Gurķi gurķos - neparasts veids, kā garšīgi iesālīt gurķus. Šis ir lieliska ideja, kā vari izmantot arī pāraugušos gurķus.
Dabīgi skābēti gurķi
Dabīgi skābēti gurķi - salātiem, gardām uzkodām un piedevām.
Kraukšķīgie gurķīši ar kariju un ķiplokiem
Ja tradicionālie Latgales salāti jau apnikuši, laiks izmēģināt jaunas garšas. Šie pikantie un kraukšķīgie gurķīši ir vienkārši pagatavojami, izceļas ar skaistu krāsu, patīkami saldskābu garšu, un, pateicoties pievienotajam karijam, īpaši labi "sapasēs" ar vistas gaļas ēdieniem. Recepti iesaka Vija Jermolajeva.
Gurķi ar sarkanajām jāņogām
Gurķi ar sarkanajām jāņogām - gardums ziemas krājumiem.
Gurķu salāti ziemai ar ķiploku un sīpoliem
"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.
Mazsālītie gurķīši ar piparmētrām, citroniem un rožlapiņām
Jāņos izmēģināju mazāk ierastu veidu, kā iesālīt gurķīšus "ar glanci". Cerams, arī tev šī recepte būs noderīga, lai piešķirtu ikdienai mazliet vairāk krāsu, garšu un košuma.
Kraukšķīgas ķiplokotu gurķu ripiņas tomātos
Pagatavojot šos salātus, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, garšīgi liekot lietā gan kraukšķīgo gurķu, gan sulīgo tomātu ražu.
Dārzeņu asorti marinādē ātrai apēšanai
"Gatavojot ēdienus no dārza veltēm, dažkārt pa druskai kaut kas paliek pāri, tādēļ iesaku uztaisīt marinētu dārzeņu asorti ātrai noēšanai," recepti iesaka Līga Bajāre.