marinēti gurķi konservēšana 1
Foto: Shutterstock
Kā gudri realizēt 10 kilogramus gurķu, kas atceļojuši no laukiem vai siltumnīcas uz virtuvi? Itin vienkārši, sagatavojot tos ātrai apēšanai vai ziemas krājumiem. Ja arī tavās mājās ir lērums gurķu un prāto, ko ar tiem iesākt, lūk lērums ideju no "Tasty" recepšu krājumiem!

Tā kā šo varētu saukt par gurķu vasaru, jāizmanto katra izdevība, lai tos iemarinētu, ieskābētu vai konservētu salātos.


Ja esi ātru darbiņu cienītājs un mazsālītie gurķi ir tas gardums, kam nespēj pretoties, tad tieši šādā veidā gatavoti gurķi būs visātrāk nokraukšķināmi. Tāpat dažu stundu laikā vari iemarinēt arī gurķu šķēlītes mārrutkos – tie būs izcili gardi un no šķīvjiem pazudīs acumirklī.

Ziemas krājumiem izvēlies gurķu skābēšanu vai marinēšanu, kā arī pagatavošanu klasiskajos Latgales salātos. Ja gurķus skābē, nekautrējies noiet kādu līkumu un paķert dažas saujas jāņogu vai upeņu – tās skābētajiem gurķiem piešķirs pavisam īpašu aromātu. Marinētajiem gurķiem atceries pievienot pietiekami daudz garšaugu un garšvielu – dilles aromātam, mārrutka sakni kraukšķim, bet dilles, kā arī ķiršu vai upeņu lapas – īpaši kārdinošai garšai. Nesmādē arī piparmētru lapiņas – tās gādās par svaigu noti. Gatavojot leģendāros Latgales salātus, neaprobežojies vien ar pipariem un sāli, bet garšvielu buketi papildini ar kādu tējkaroti sinepju sēkliņu izteiksmīgākai garšai.

Eksperimentēt kārajiem esam sarūpējuši recepti īpaši kraukšķīgām gurķu šķēlēm, kam skaisti saulainu garšu un austrumniecisku garšu notis piešķirs pievienotais karijs. Savukārt taupīgajiem nebūs jāsatraucas par to, ka pāraugušie gurķi jāaizlaiž postā – tos var sarīvēt un pievienot gurķu sālījumam, iegūstot gurķos sālītus gurķus.

Lai labi garšo!

Gurķi ar ķiplokiem ziemas krājumiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja neesi izlēmis, kā vēl varētu iekonservēt gurķu ražu, izmēģini šo recepti, ko īpašu padara pikanto ķiploku klātbūtne. Receptes autore iesaka ar ķiploku daudzumu variēt, kā labpatīk, bet, lai burciņas izskatītos glītāk, var gurķiem pievienot kādu paprikas šķēli vai gabaliņos sagrieztus tomātus.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Skābēti gurķi ar jāņogām

Foto: Delfi Foto

Ziemas krājumiem var sagatavot vasarīgus skābētos gurķus ar jāņogām. Tie lieliski saderēsies ar gaļas ēdieniem. Dotie produkti piemēroti 1,5 l apjomam.

Lasīt vairāk

Sālīti gurķi pēc 1909. gada receptes

Foto: Shutterstock

Piedāvājam gurķu sālīšanas recepti pēc 1909. gada Krievijā izdotas recepšu grāmatas. Dotais gurķu daudzums būs piemērots 3 litru burkai.

Lasīt vairāk

Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē

Foto: DELFI

Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock

Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.

Lasīt vairāk

Pikantās gurķu šķēles ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Pikanta gurķu recepte ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem - pikanta vasaras garša ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Klasiski mazsālītie gurķi

Foto: Shutterstock

Klasiski mazsālītie gurķi - īstā jūnija garša!

Lasīt vairāk

Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā

Foto: Privātais arhīvs

Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!

Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi bez etiķa

Foto: Shutterstock

Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.

Lasīt vairāk

Gurķu marinēšana ar pārliešanu

Foto: Shutterstock

Gurķu marinēšana ar pārliešanu - lai labi turas līdz nākamai ražai.

Lasīt vairāk

Marinēti gurķi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un garšīgi marinēti gurķi.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķīši ar etiķi

Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķīši sagatavojami 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie Latgales salāti ar graudu sinepēm

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem gardie Latgales salāti ar graudu sinepēm.

Lasīt vairāk

Gurķos sālīti gurķi

Foto: Shutterstock

Gurķi gurķos - neparasts veids, kā garšīgi iesālīt gurķus. Šis ir lieliska ideja, kā vari izmantot arī pāraugušos gurķus.

Lasīt vairāk

Dabīgi skābēti gurķi

Foto: Shutterstock

Dabīgi skābēti gurķi - salātiem, gardām uzkodām un piedevām.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie gurķīši ar kariju un ķiplokiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja tradicionālie Latgales salāti jau apnikuši, laiks izmēģināt jaunas garšas. Šie pikantie un kraukšķīgie gurķīši ir vienkārši pagatavojami, izceļas ar skaistu krāsu, patīkami saldskābu garšu, un, pateicoties pievienotajam karijam, īpaši labi "sapasēs" ar vistas gaļas ēdieniem. Recepti iesaka Vija Jermolajeva.

Lasīt vairāk

Gurķi ar sarkanajām jāņogām

Foto: Shutterstock

Gurķi ar sarkanajām jāņogām - gardums ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Gurķu salāti ziemai ar ķiploku un sīpoliem

Foto: Privātais arhīvs

"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.

Lasīt vairāk

Mazsālītie gurķīši ar piparmētrām, citroniem un rožlapiņām

Foto: DELFI

Jāņos izmēģināju mazāk ierastu veidu, kā iesālīt gurķīšus "ar glanci". Cerams, arī tev šī recepte būs noderīga, lai piešķirtu ikdienai mazliet vairāk krāsu, garšu un košuma.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas ķiplokotu gurķu ripiņas tomātos

Foto: Shutterstock

Pagatavojot šos salātus, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, garšīgi liekot lietā gan kraukšķīgo gurķu, gan sulīgo tomātu ražu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu asorti marinādē ātrai apēšanai

Foto: Privātais arhīvs

"Gatavojot ēdienus no dārza veltēm, dažkārt pa druskai kaut kas paliek pāri, tādēļ iesaku uztaisīt marinētu dārzeņu asorti ātrai noēšanai," recepti iesaka Līga Bajāre.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!