Tā kā gaisā jūtams rudens un sēņotāju mežos kļūst arvien vairāk, skaidrs ir tikai viens – kaut kur sēnes ir. Un daudz. Ja gadījies tikt pie prāviem groziņiem ar meža veltēm, tās vērts sagatavot ziemai – iesālīt, iemarinēt un pagatavot ziemas salātos. Lai mazliet atvieglotu spriešanu par to, kā tieši gatavot, izvēlējāmies 12 receptes no "Tasty" krātuves!
Atlasi no salasītā labākās gailenes, baravikas, bekas, vilnīšus, bērzlapes un citas sēnes. Kārtīgi notīri, ja nepieciešams, noņem sēnēm plēvīti un pārliecinies, ka tajās nav tārpu. Galvenais – sagatavo arī pietiekami daudz sterilizētu burciņu un garšvielu, ar kurām papildināt sālījumus un marinādes. Vairāk par sēņu konservēšanas veidiem lasi šeit.
Marinētas sēnes ziemai (recepte ar etiķa esenci)
Marinētas sēnes ziemas krājumu plauktam.
Sēņu lečo
Sēņu lečo - piedeva burciņā.
Sēņu – marinētu gurķu salāti ziemai
Gardai aukstās sezonas rezervei sagatavo sēņu – marinētu gurķu salātus ziemai.
Sēņu pastēte
Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.
Sēņu - tomātu un sīpolu salāti
Ziemas konservu plauktam sēņu - tomātu un sīpolu salāti.
Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem
Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.
Marinētas sviesta bekas
Marinētās sviesta beciņas ziemā būs īsts kārums, atgādinot par sēņu vasaru. Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves arhīva.
Marinētas gailenes
Kā saglabāt gailenes ziemai? Tās var apcept un sasaldēt, sasaldēt svaigas vai arī, kā šajā receptē, - marinēt!
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Kā kaltēt baravikas
Tās sēnes, kuras varbūt nav tik izskatīgas, lai marinētu, var kaltēt jeb žāvēt. Izkaltētās šķēlītes var saglabāt tāpat vai saberzt pulverī, kas lieti noderēs kā garšviela zupām, mērcēm un un sautējumiem ziemā.
Sālītas sēnes
Sālītas sēnes, lai rudeni "pastieptu garumā".
Šampinjoni maigā marinādē
Pārlietus ar ātro eļļas marinādi, šampinjonus vari uzglabāt ledusskapī vai citā vēsā vietā aptuveni trīs mēnešus. Tos varēsi pievienot gan salātiem, gan zupām, sautējumiem un mērcēm vai izmantot svētku uzkodu pagatavošanai.