Izrādās, ka tomātiem var atrast vietu arī saldētavā, tikai jāprot tos iepriekš pareizi sagatavot. Jāizvēlas ne tikai skaisti, stingri un nebojāti tomāti, bet arī jāsadraudzējas ar blanšēšanas metodi, norāda "Better Homes and Gardens".
Kā saldēt tomātus
Kaislīgākie ziemas krājumu gatavotāji varētu teikt, ka tomātus var vienkārši ielikt saldētavā un sasaldēt. Tomēr nedrīkst aizmirst par mazliet laikietilpīgo, bet vērtīgo sagatavošanas procesu – blanšēšanu. Blanšēšana tomātā palēnina enzīmu darbību, līdz ar to pēc saldēto tomātu atlaidināšanas nezudīs to izteiksmīgā garša un krāsa.
Sagatavo lielu katlu un uzvāri tajā ūdeni. Ar asu nazi izgriež veselajiem tomātiem kātiņu, bet tomāta pamatnē iegriež nelielu "x" miziņā. Iegriezums palīdzēs blanšēšanas laikā nolobīties miziņai. Tomātus pēc tam iegremdē verdošajā ūdenī un blanšē ne ilgāk par 1 minūti. Kad tas paveikts, ar putu karoti pārceļ tomātus no verdošā ūdens uz lielu bļodu ar ledusaukstu ūdeni. Tas nepieciešams, lai tomāti strauji beigtu gatavoties.
Kad tomāti atdzisuši, tiem noloba miziņu. Pēc tam tie ir gatavi saldēšanai – tomātus vari saldēt veselus vai sagriezt smalkākos gabaliņos. Tos ievieto saldēšanai paredzētos trauciņos vai maisiņos un ievieto saldētavā, izlietojot 10 mēnešu laikā pēc sasaldēšanas.
Saldētos tomātus pēc tam vienkārši pievieno mērcei, zupai, sautējumam vai sacepumam, atlaidinot vien nedaudz. Jāatzīmē, ka salātiem saldētie tomāti vis nederēs, jo var padarīt maltīti pārāk ūdeņainu.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Tomātu un čili salsa uzkodām
Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.
Tomātu risoto ar baziliku
Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.
Tomātu biezzupa ar baziliku
Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.
Tomātu un jauno kartupeļu salāti
Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.
Tomātu un vistas gaļas sautējums
Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.
Ātrā tomātu zupa ar konservētām pupiņām
"Aromātiska, sildoša un sātīga, tāda ir šī tomātu zupa, kuru vēlos pieteikt vakariņu konkursam!" par savu gardo zupu raksta Tasty.lv vakariņu konkursa dalībniece Iveta. Autore iesaka – ja zupu vēlas biezāku un vēl sātīgāku, var likt vairāk pupiņas.
Sātīgā ungāru gulašzupa
Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.
Veģetārais pupiņu sautējums
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē
Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.