apelsīnu sukādes
Foto: Shutterstock
Saldo, vitamīniem bagātīgo un salīdzinoši veselīgo našķi – sukādes – itin viegli vari pagatavot mājās pats. Atliek vien sasmelties pacietību, atrast vajadzīgās izejvielas un ķerties pie darba. Kā mājās pagatavot sukādes, ar ko našķēties tad, kad vasara jau aiz kalniem, bet gribas notvert vēl tās garšu?

Sukādes var pagatavot no augļiem, ogām un pat dārzeņiem. Pirms tam noturot pietiekami ilgu laiku cukura sīrupā, bet pēc tam – kaltējot istabas temperatūrā. Vasaras beigas ir īstais laiks, lai gatavotu sukādes, jo raža lutina ar dažādām veltēm, no kurām pagatavot žāvētos saldumus.

No kā gatavot sukādes? Sukāžu gatavošanai noderēs ogas, augļi un dārzeņi ar stingru, bet salīdzinoši mīkstu miziņu. Tam noderēs dzērvenes, pīlādži un brūklenes, ananasi, cidonijas, teju visi citrusaugļi – jo īpaši citroni, apelsīni, kā arī ķirbji un pat burkāni un kabači. Vēl sukādes var pagatavot no spēcinošā ingvera.

Ogas pirms noturēšanas cukurā/tā sīrupā sadursta ar adatiņu – tas nepieciešams, lai cukurs tajās labāk uzsūktos. Bet augļus sagriež nelielās un garenās šķēlītēs. Cidonijām izņem serdi un atstāj klāt mīkstumu. Citrusaugļus sagriež daiviņās, izgriež mīkstumu un tad sagriež smalkās šķēlītēs, kas izskatās pēc svaigu miziņu skariņām. Ja sukādes iecerēts gatavot no ķirbjiem vai kabačiem – izvēlies tādus, kam ir plāna miziņa. Tad atliks tos vien sagriezt nelielos gabaliņos.

Kad ogas, augļi vai dārzeņi sagatavoti, tos pārber ar lielu daudzumu cukura. Sulīgākajām izejvielām cukuru vajadzēs attiecībā 1:3 vai 1:2, uz vienu kilogramu cukura izmantojot divus vai trīs kilogramus ogu/augļu/dārzeņu. Sukādēm var piešķirt izteiksmīgāku garšu un pievienot arī citronu sulu un papildu garšvielas.

Ar cukuru pārkaisītās topošās sukādes notur istabas temperatūrā 12–24 stundas, atkarībā no tā, cik lieli ir gabaliņi. Pēc tam nolej cukura sīrupu, kas izveidojies no sulām un cukura, bet sukādes pašas kaltē vienmērīgi izklātas apmēram divas dienas. Ja procesu gribas paātrināt – var kaltēt cepeškrāsnī, zemās temperatūrās (40–60°C). Stingrākus augļus, piemēram, cidonijas, pirms tam nedaudz novāra. Ja sukādes gribas mīkstākas, tad cukurā noturētās ogas/augļus pēc tam sasaldē, bet tad – kaltē.

Mīkstās cidoniju sukādes

Foto: Shutterstock

Mīkstās un gardās cidoniju sukādes iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās būs tik ļoti garšīgas, ka būs grūti pārtraukt ēst, tā apgalvo mūsu lasītāja Dace Auzenbaha, daloties ar savu noslēpumu, kā cidoniju sukādes pēc sīrupa atsulošanās pagatavot mīkstas nevis cietas un nesakožamas.

Lasīt vairāk

Ananasu sukādes

Foto: Shutterstock

Gardas ananasu sukādes - kārums īstiem saldummīļiem.

Lasīt vairāk

Kaltētu pīlādžu sukādes

Foto: Shutterstock

Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas apelsīnu sukādes

Foto: Shutterstock

Aromātiskās un saldās apelsīnu sukādes būs veselīgs našķis pie tējas vai labs papildinājums kūkām un smalkmaizītēm.

Lasīt vairāk

Ingvera sukādes

Foto: Shutterstock

Ingvera sukādes izmanto gan dažādu ēdienu gatavošanā, gan tāpat - pie tējas, gan kā našķi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!