čili pipari ass ēdiens
Foto: Shutterstock
Ja šogad esi pacenties un savā dārziņā vai siltumnīcā izaudzējis asos čili piparus pats, tad ir vērts padomāt par to noglabāšanu arī tam laikam, kad nav iespējas tikt pie svaigiem čili (kaltēt un žāvēt, protams, vari arī pirktus čili). Viens no pateicīgākajiem veidiem, kā sagatavot čili ziemas krājumiem, ir kaltēšana. Kā to izdarīt pašam mājas apstākļos?

Vispirms jāsagādā paši čili – tiem jābūt svaigiem, nebojātiem, tādiem, kas piešķirs maltītei vislabāko garšu. Kaltēšanas/žāvēšanas laikā čili zaudē mitrumu, līdz ar to čili garša kļūst intensīvāka, asāka. Kaltētie čili pipari maltīti padarīs asāku nekā svaigie čili.

Čili sagatavošana


Pirms ķerties pie žāvēšanas telpās vai kaltēšanas cepeškrāsnī, jāpārliecinās, lai viss būtu pienācīgi sagatavots. Ja čili kaltēsi telpās, tām jābūt labi vēdināmām, ne pārāk siltām. Tā kā čili izdala spēcīgu aromātu, kaltēšanas laikā tie var kost acīs. Kaltēšanai un žāvēšanai nederēs tādi čili, kas ir mīksti un noskrambāti, ar baltiem un pelēkiem plankumiņiem vai vieglu puvuma aromātu, norāda "World of Chillies".

Kad izvēlēti paši labākie čili, tos nomazgā siltā ūdenī un nosusina ar papīra dvieļiem. Ja čili kaltē cepeškrāsnī, tiem nogriež kātiņus. Bet, ja čili kaltē telpās, kātiņus atstāj un pašus čili negriež smalkākos gabaliņos.

Foto: Shutterstock

Čili kaltēšana cepeškrāsnī


Sagatavo cepešplāti, kas izklāta ar cepamo papīru. Virs tās izkārto čili, kam nogriezti kātiņi. Cepeškrāsni pašu uzkarsē līdz apmēram 100°C. Jārēķinās, ka čili kaltēšana var aizņemt pat vairākas stundas. Plātis ar čili liec krāsnī un kaltē, vēlams, ar nedaudz pavērtām krāsns durtiņām, lai tvaiki izkļūtu laukā.

Lai čili izkaltētos vienmērīgi, ik pēc stundas pagriez tos otrādi. Ja jūti, ka čili sāk apbrūnēt, samazini cepeškrāsns temperatūru par 10°C. Visu kaltēšanas laiku vaktē, lai čili neapdegtu, kā arī to, lai tie būtu izkaltuši. Šis process var aizņemt pat 12 stundas, ja čili ir ļoti lieli.

Tiklīdz kā čili ir sausi un izkaltuši, tos izņem no krāsns. Pašus čili atdzesē, bet pēc tam saliek cieši noslēdzamā traukā, lai tiem nepiekļūtu mitrums.

Čili žāvēšana telpās


Piparu žāvēšana telpās ir viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā tos "iekonservēt" ziemai. Tomēr tas arī prasa visilgāko laiku, jo čili žāvēšana var aizņemt pat vairākas dienas/nedēļas. Čili var žāvēt divos paņēmienos – iekārtus aukliņās un izliktus uz avīzes.

Ja čili žāvē aukliņās, tos veselus iesien kokvilnas diegā/auklā aiz kātiņa. Tad pakar kādā telpā, kas ir pietiekami sausa, saulaina, bet labi ventilēta. Čili nevajadzētu žāvēt telpā, kurā bieži uzturies.

Uz avīzes vai cepamā papīra izklātus vari kaltēt gan veselus, gan uz pusēm pārgrieztus čili. Sagrieztie čili izžūs pat ātrāk, nekā veselie. Atstāj tos izklātus vietā, kur tiem netiks klāt kāds no bērniem vai mājdzīvniekiem un ļauj lēnām žūt. Ik pa laikam pārbaudi, cik izkaltuši ir čili – ja jūti, ka tie ir sausi, novāc un glabā cieši noslēdzamā traukā.

Tomātu un čili salsa uzkodām

Foto: Shutterstock

Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie dārzeņu 'čipsi' ar saldo čili mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi dārzeņi mīklas mētelītī, kas izvārīti karstā eļļā. Lieliska uzkoda parasto kartupeļu čipsu vietā, kurai asumiņu piešķirs saldā čili mērce.

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Saldais čili džems

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!