dzērvenes konservēšana
Foto: Shutterstock

Dzērvenes ir tās ogas, kas jo īpaši noder ziemā, kad vajadzīgs vitamīniem bagāts līdzeklis, kas palīdzētu ātrāk atveseļoties no iesnām vai citām kaitēm. Tā kā pēdējais laiks padomāt, kā dzērvenes noglabāt, lai tās varētu ēst spelgonī, pēc padoma ielūkojāmies portāla "Cālis" foruma dzīlēs. Bet konservēšanai izvēlējāmies dažas receptes no "Tasty" krājumiem.

Visvienkāršākais variants, kā panākt to, ka svaigas ogas nebojājas visu ziemu – tās sausas un tīras sabērt lielā trīslitru burkā un glabāt ledusskapī vai pagrabā. Vēl burkā saliktās dzērvenes var pārliet ar aukstu avota ūdeni, ievērojot to, ka dzērvenes visu laiku tiek glabātas vēsā vietā un nenotiek krasas temperatūras maiņas.

Otrs paņēmiens – saldēšana. Tāpat kā vasaras garumā saldējām zemenes, mellenes, upenes, jāņogas un citas ogas, tā arī ziemai var sasaldēt dzērvenes. Galvenais, lai tās būtu tīras un pirms sasaldēšanas apžāvētas. Ja nevēlies saldēt veselas ogas, dzērvenes sablendē ar cukuru un sapilda trauciņos, tad liek saldētavā.

Ja dūša lielākiem konservēšanas darbiem, tad dzērvenes var arī savārīt gardā ievārījumā. Tā kā dzērvenes ir pietiekami skābas, pietiks vien ar cukuru un mazliet ūdens, lai sanāktu pietiekami laba "zapte". Taču tiem, kuriem patīk citādākas garšas, dzērvenes var vārīt kopā ar āboliem saldākam ievārījumam vai sīpoliem – kreftīgākai piedevai pie gaļas.

Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.

Lasīt vairāk

Dzērvenes pūdercukurā

Foto: Shutterstock

Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Veselīgais dzērveņu kompots

Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.

Lasīt vairāk

'Aukstais' dzērveņu ievārījums

Foto: Shutterstock

"Aukstais" dzērveņu ievārījums top bez vārīšanas.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar āboliem - sagatave priekš kūku pildījumiem, riekstiņiem un citiem gardumiem.

Lasīt vairāk

Mērcētas dzērvenes

Foto: Shutterstock

Mērcētas dzērvenes var pasniegt kā piedevas pie gaļas, zivs vai dārzeņu ēdieniem vai arī pievienot salātiem, bet to šķidrums vai aizstāt skābu sulu vai etiķi.

Lasīt vairāk

Dzērveņu sīrups

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojams dzērveņu sīrups ziemai.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem ziemas rezervju papildināšanai.

Lasīt vairāk

Dzērveņu mērce

Foto: Shutterstock

Dzērveņu mērce – labs papildinājums dažādiem desertiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!