Sparģeļus vērts konservēt, jo to burciņas pēc tam viegli varēsi uzglabāt vēsākā vietā turpat virtuvē. Zināms, ka saldētavu mēdz aizņemt ogu un citu velšu kalni, tāpēc ieburkošana būs pateicīgs veids, kā ekonomēt vietu saldētām gailenēm un zemenēm. Turklāt konservēt sparģeļus ir pavisam vienkārši – vajag vien sterilizētas burciņas, sālsūdeni, sparģeļus un lielu katlu.
Vispirms sagatavo sparģeļus. Tos kārtīgi nomazgā. Kad sparģeļi nomazgāti, katru satver starp pirkstiem un loka sparģeļa kātiņu tā, lai tas tuvāk kāta pamatnei pārlūztu, iesaka "TheSpruce". Sparģelim būtu jāpārlūst vietā, kur kāts no cieta kļūst par mīkstāku. Cietākos kātiņus, kas nolauzti, nekonservē, bet pietaupa. Tie var noderēt zupām, biezeņiem un citiem dārzeņu ēdieniem. Pēc tam sparģeļus apgriež, lai tie ielīstu burciņās, atstājot no augšas aptuveni pusotru centimetru brīvu telpu. Ja tīk, sparģeļus visus var sagriezt sīkākos, vienādos stiebriņos.
Sagatavo burkas. Sterilizētās burkās vertikāli (ja sparģeļi atstāti veseli) saliek dārzeņus tā, lai burka būtu krietni pieblīvēta. Konservējoties sparģeļi krietni saruks apjomā, tāpēc pacenties likt burkās tik, cik vien salien. Ja burkās liec gabaliņos sagrieztus sparģeļus, arī tos kārtīgi sablīvē.
Pārlej ar marinādi. Sparģeļiem gan nav vajadzīga īpaša marināde, pietiks vien ar verdošu ūdeni un jūras sāli. Sāli var vienkārši piebērt katrā burciņā un tad sparģeļus pārliet ar ūdeni. Vai verdošajā ūdenī izšķīdināt sāli (uz puslitru vajadzīga aptuveni pusēdamkarote sāls) un tad ar iegūto sālsūdeni pārliet burciņu saturu.
Aizvāko un izkarsē burciņas. Kad sparģeļi pārlieti ar verdošo šķidrumu, burciņas atliek aizvākot un salikt lielā katlā ar verdošu ūdeni. Iekonservētās sparģeļu burciņas karsē aptuveni 10–15 minūtes, lai sparģeļi nesabojātos, norāda "Backtoourroots.net". Kad burciņas izkarsētas, tās uzmanīgi izceļ no katla un atdzesē. Pēc tam glabā kādā tumšākā virtuves skapītī, līdz izmantošanai.
Ko iesākt ar konservētajiem sparģeļiem? Tie noderēs gan kā viegla uzkoda pie siera un citām sāļajām veltēm, gan maltīšu papildinājums. Sparģeļus varēsi likt klāt salātiem, zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem.
Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci
Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.
Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru
Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē
Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.