skābenes konservēšana burkas
Foto: Shutterstock
Ja vēlies sagatavot ziemas krājumiem vērtīgās skābeņu lapas, ir īstais laiks ķerties pie darba. Svaigas zaļās lapiņas vislabāk baudīt veselīgos salātos, bet, pareizi uzglabātas, ziemā varēsi pievienot skābenes dažādām, zupām, sautējumiem un mērcēm kā bagātīgu dzelzs, C vitamīna, karotīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija avotu.

Skābenes var "ieziemot" dažādos veidos – kaltējot, saldējot vai konservējot, atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko, skaidro žurnāls "Praktiskais Latvietis". Tiesa, jāņem vērā, ka, atkarībā no izvēlētā varianta, arī skābeņu garša atšķirsies.

Kaltētas skābenes

Lai skābenes izkaltētu, tās saver uz diega un izkarina ēnainā vietā, vēlams, kurā nav caurvēja, jo tas samazina vērtīgo vielu daudzumu zaļajās lapiņās. Izžuvušās skābenes liek hermētiski slēgtā traukā un glabā vietā, kur netiek klāt saules stari.

No kaltētām lapiņām gatavots ēdiens nebūs tik skābs, un ēdienā var būt jūtama salmu garša.

Konservētas skābenes

Foto: Shutterstock


Konservētajām skābenēm vislabākā garša ir tad, ja tām pievienoti garšaugi – dilles, loki, pētersīļi. Žurnāls "Praktiskais Latvietis" piedāvā pārbaudītu recepti no vecmāmiņu laikiem. Šādi sagatavotas skābenes nebojāsies pat siltā pagrabā.

Četrām puslitra burciņām vajadzēs 1,5 kg skābeņu lapiņu, 200 g lociņu, 30 g diļļu, 30 g pētersīļu, 600 ml ūdens un 50 g sāls. Skābenes nomazgā, notecina lieko ūdeni un smalki sagriež, pieliek smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūtes un saliek burkās. Sterilizē +85°C temperatūrā 20 minūtes. Aizvāko un liek vēsumā. Ziemā zupai sāli nevajag pievienot, jo tā pietiekami daudz ir skābenēs.

Konservētās pēc garšas ir visneitrālākās, un tām sagatavošanas procesā ieteicams pievienot lokus, pētersīļus un dilles.

Recepti, kā ziemas krājumiem pagatavot karsētas skābenes bez sāls, meklē te, bet šeit atrodama recepte vārītām skābenēm ar sāli, ko pilda burciņās.

Saldētas skābenes

Foto: Shutterstock


Saldēšana ir visātrākais paņēmiens, kā sagatavot skābenes ziemai. Lai ziemas produktu krājumi aizņemtu saldētavā mazāk vietas, lapiņas pirms tam blanšē – nomazgā skābenes un nogriež cietos kātus. Liek caurdurī un uz īsu brīdi iemērc vārošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledusaukstā ūdenī (tieši no straujās atdzesēšanas atkarīgs vērtīgo vielu saturs – jo straujāk rīkosieties, jo mazāk zudumu). Pēc tam notecina lieko ūdeni, masu sapilda trauciņos pa porcijām un sasaldē.

Karstajā ūdenī lapiņas stipri sakrītas un aizņem daudz mazāk vietas. Ja saldētavā vietas pietiek, kastītēs vai maisiņā liek svaigas lapiņas. Steidzīgas saimnieces tās var pat nesagriezt – ziemā izņem no saldētavas, ar rokām saspiež maisiņu, un skābenes salūst gabaliņos, iesaka portāla "Cālis.lv" virtuves foruma saimnieces.

Saldētas skābenes ir visskābākās un salīdzinājumā ar konservētajām zupā tik ātri neizjūk.

Šeit atradīsi saldētu skābeņu recepti no "Tasty" padomu krājumiem.

Ja vēlies ar skābeņu zupu mieloties jau šodien pat, receptes meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!