bietes konservēšana
Foto: Shutterstock
Lai varētu vienā mierā sākt izbaudīt brīvdienu priekus, iesākumā nedaudz jāparosās virtuvē, ieburkojot ziemas krājumiem vismaz pāris kilogramus šobrīd no sulīguma vai pušu sprāgstošo tomātu. Ja tomāti želejā un konservēti tomāti dažādās versijās jau sarindoti pagraba plauktos un idejas apsīkušas, iesakām pagatavot kečupu, pikantu adžiku vai pat Ķīnas saldskābo mērci, ko gada aukstajos mēnešos varēsi devīgi pievienot gan sildošām zupām un sautējumiem, gan cepešiem, kartupeļiem un dažadiem makaronu ēdieniem.

Lai visi darbi ritētu raiti un rezultāts izdotos "uz ūsiņu", iepazīsties ar noderīgiem padomiem, kā iepriekš pareizi sagatavot burkas un vāciņus – tos atradīsi šajā raksta.
Bet, ja kādā arhīva receptē pie sastāvdaļām minēta etiķa esence, kas šobrīd vairs nav nopērkama pārtikas veikalos, tad nesatraucies – šajā rakstā mēs sniedzam izsmeļošu skaidrojumu, kā aizstāt esenci ar 9% etiķi, kas atrodams katrā virtuvē.
Lai labi garšo!

Ķīnas saldskābā mērce ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Pašu pagatavota Ķīnas mērce burciņās uz ziemu.

Lasīt vairāk

Asā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Asā tomātu mērce burciņā - lieto mērču un sautējumu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Saldā tomātu adžika ar āboliem

Foto: Shutterstock

Saldā adžika - pikantai piedevai ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Nevārītā tomātu mērce ar mārrutkiem, papriku un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Svaigi vitamīni ziemai - lieto kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Bet var arī leksēt ar karoti pa tiešo no burkas.

Lasīt vairāk

Recepte ar stāstu: 'Ralfīša mērce' jeb pikanta tomātu adžika ziemai bez karsēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Kad pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Kaukāzā tika filmētas Herca Franka režisētās lentes "235 000 000" (viena no vērienīgākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē) epizodes, filmēšanas grupa, baudot maltīti kādā vietējā krodziņā, bija sajūsmā ne tik daudz par šašliku, kura gatavošanā kaukāzieši ir nepārspēti meistari, bet par izcili gardo mērci, kas tika pasniegta ar grilētās gaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Adžika 'Vīru'

Foto: Shutterstock

Adžika "Vīru" - perfekta piedevai šašlikam, ceptai gaļai un gaļas zupām.

Lasīt vairāk

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Maigā vīriešu zapte ar sīpoliem, āboliem un kanēli

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte maigā - gardas piedevas vienmēr pa rokai.

Lasīt vairāk

Tomātu–biešu piedeva ar plūmēm un ķiplokiem ziemai

Gatavojot šo gardo, aromātisko piedevu, ko ziemā baudīt ar gaļas ēdieniem vai pievienot borščam un harčo zupai, lielāko tiesu darba tavā vietā paveiks virtuves kombains.

Lasīt vairāk

Ķīnas saldskābā mērce ziemai

Foto: Privātais arhīvs

Ķīnas saldskābā mērce ir lieliska piedeva rīsu un makaronu ēdieniem. Apcepot pannā vistas gabaliņus un tos pāris minūtes pasutinot mērcē, tiksi pie ātrām, gardām vakariņām. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!