Mēs visi ļoti labi zinām, kas ir ievārījums, kompots, marmelāde un sīrups, bet konservēšanas jomā salīdzinošs jaunpienācējs ir čatnijs. Tas aizgūts no indiešu virtuves, kur pikanti ēdieni ir lielā cieņā. Arī šis aizguvums nav izņēmums pikantuma jomā, jo, lai arī tie var būt gatavoti no visdažādākajām sastāvdaļām, sava veida pikantums ir neatsverams. Tās var būt ķiploka daivas, čili, paprika vai kāds garšvielu maisījums. Visbiežāk receptūrā noteikti pamanīsi arī norādi pēc kāda etiķa nepieciešamības, un tas var būt kāds ogu vai augļu etiķis interesantākam rezultātam.
Interesanti ir arī tas, ka čatniji lielākoties ir sāļi, taču sastāvdaļās var pavīdēt ogas un pat augļi. Un tieši šo neparasto garšu salikuma dēļ ir pat ļoti ieteicams nodrošināties ar kādu burciņu čatnija, lai pārsteigtu viesus kādā saviesīgā pasākumā pie uzkodām vai arī palutinātu paši sevi sezonās, kad no svaigām dārza veltēm vairs nebūs ne miņas.