grūbu zupa rasoļņiks
Foto: Shutterstock
Sena tautas gudrība vēsta, ka rati jākaļ ziemā, bet ragavas – vasarā. To var attiecināt arī uz ziemas krājumu gatavošanu: ja rudenī, kad pašmāju dārzeņi un augļi ir pilnbriedā, turklāt nopērkami par kārdinoši zemām cenām, saņemsies un ieburkosi zupu sagataves, tad gada aukstajā sezonā gardu boršču, rasoļņiku vai harčo zupu varēsi uzvārīt desmit minūšu laikā.

Iedvesmojoties no portāliem "Womanadvice" un "Ovkuse", piedāvājam piecas izmēģināšanas vērtas burciņzupu receptes. Ziemā tev atliks tikai iemaisīt burciņas saturu verdošā buljonā un pāris minūtes pavārīt. Ja vēlies zupu papildināt ar gaļu, kartupeļiem vai, piemēram, rīsiem, kas ir neatņemama harčo zupas sastāvdaļa, tie gan būs jānovāra iepriekš.

Universāla zupas sagatave

Foto: Shutterstock

Aizstāj rūpnieciski ražoto dārzeņu buljona kubiņu ar šo veselīgo vitamīnu "bumbu" - universālu dārzeņu zupas pamatu. Šīs receptes pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 500 g selerijas zaļumu;
  • 500 g pētersīļu zaļumu;
  • 500 g kāpostu;
  • 500 g ziedkāpostu;
  • 500 g burkānu;
  • 500 g paprikas;
  • 500 g sīpolu;
  • 500 g puravu
  • 600 g sāls.

Sālījumam uz litru ūdens:

  • 2 g citronskābes;
  • 40 g sāls.

Visus dārzeņus nomazgā, notīra un sarīvē, samaļ vai samalcina ar nazi. Liek bļodā, pārkaisa ar sāli un atstāj uz 2 stundām.

Tad samaisa un blīvi pilda sterilizētās burkās.

Sālījumu uzvāra un verdošu pārlej burkās sapildītajiem dārzeņiem.

Burkas aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem, apgriež otrādi un, kad tās atdzisušas, uzglabā vēsumā.

Lūk, te atradīsi recepti gardai soļankas sagatavei, bet, lasot tālāk un uzzini, kā pagatavot kāpostu zupas, rasoļņika, boršča un citu iecienītu zupiņu sagataves.

Boršča sagatave


Foto: Shutterstock

Boršča sagatavei tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 2 kg kāpostu;
  • 1,5 kg biešu;
  • 1 kg tomātu;
  • 800 g burkānu;
  • 600 g sīpolu;
  • 500 g augu eļļas;
  • 300 ml ūdens;
  • 100 ml 9% etiķa;
  • 3 ĒK cukura;
  • 2 ĒK sāls;
  • melnie pipari;
  • lauru lapas;
  • pētersīļa sakne pēc garšas.

Dārzeņus, nomazgā, notīra un sarīvē vai sasmalcina ar naža, virtuves kombaina vai dārzeņu mandolīnas palīdzību.

Liek dārzeņus lielā katlā, pievieno ūdeni, eļļu, sāli, cukuru, lauru lapas un piparus. Kad masa sāk burbuļot, to turpina vārīt 30 minūtes uz mazas liesmas.

Minūtes divas pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi, pilda masu iepriekš sterilizētās burkās un aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem.

Apgriež burkas ar vākiem uz leju, ietin segā un ļauj atdzist. Uzglabā vēsā vietā.

Padoms: ja vēlas, var zupas sagatavei pievienot arī sasmalcinātu papriku.

Lūk, te atradīsi recepti vēl vienai variācijai par boršča sagataves tēmu.

Rasoļņika sagatave


Foto: Shutterstock

Rasoļņika sagatavei tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 4 kg svaigu gurķu;
  • 2 glāzes grūbu;
  • 0,5 kg sīpolu;
  • 0,5 kg burkānu;
  • 500 ml tomātu mērces;
  • 6 ĒK eļļas;
  • 4 ĒK sāls;
  • 4 ĒK 9% etiķa.


Gurķus sarīvē. Burkānus un sīpolus notīra, sasmalcina un apcep eļļā.

Gurķus, burkānus un sīpolus liek katlā, pievieno tomātu mērci, vairākos ūdeņos noskalotas grūbas, sāli un, kad katla saturs sāk burbuļot, turpina vārīt 30 minūtes.

Minūtes 2-3 pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi, iemaisa to, pilda masu iepriekš sterilizētās burkās un aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem.

Apgriež burkas ar vākiem uz leju, ietin segā un ļauj atdzist. Uzglabā vēsā vietā.

Kāpostu zupas sagatave


Foto: Shutterstock

Kāpostu zupas sagatavei tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 4 kg kāpostu;
  • 1 kg burkānu;
  • 500 g sīpolu;
  • 4 daiviņas ķiploku;
  • 300 ml tomātu mērces;
  • 250 ml eļļas;
  • 100 ml 9% etiķa;
  • 2 ĒK sāls;
  • 1 ĒK cukura.

Kāpostus un burkānus sarīvē, sasmalcina ar naža, virtuves kombaina vai dārzeņu mandolīnas palīdzību un liek katlā.

Tad tiem pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, tomātu mērci, eļļu, sāli, cukuru un uz lēnas uguns sutina 45 minūtes.

Minūtes 2-3 pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi, iemaisa to, pilda masu iepriekš sterilizētās burkās un aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem.

Apgriež burkas ar vākiem uz leju, ietin segā un ļauj atdzist. Uzglabā vēsā vietā.

Harčo sagatave


Foto: Shutterstock

Harčo sagatavei tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 2 kg tomātu;
  • 200 g aliču;
  • 500 g sīpolu;
  • 1 čili pipars;
  • 120 g valriekstu;
  • 2 galviņas ķiploku;
  • 20 g hmeli-suneli garšvielas;
  • 110 ml saulespuķu eļļas;
  • bunte kinzas vai pētersīļu;
  • 45 g cukura;
  • 30 g jūras sāls;
  • 55 ml 9% etiķa;
  • 6-10 smaržīgie pipari;
  • 4 lauru lapas.

Plūmēm izņem kauliņus. Tomātus nomazgā, pārlej ar verdošu ūdeni, nomizo. Plūmes un tomātus samaļ vai sablendē.

Sīpolus nomizo, sasmalcina un apcep eļļā zeltainus, pievienojot sakapātu čili un hmeli-suneli.

Valriekstus apgrauzdē sausā pannā, tad sasmalcina.

Katlā lej tomātu-plūmju masu, pievieno apceptos sīpolus un, ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni stundu, līdz masa sāk sabiezēt. Tad iemaisa kapātus riekstus, sasmalcinātus zaļumus, caur spiedi izspiestus ķiplokus, cukuru, sāli, piparus, lauru lapas un turpina vārīt vēl 15 minūtes.

Minūtes 5 pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi, iemaisa to, pilda masu iepriekš sterilizētās burkās un aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem.

Apgriež burkas ar vākiem uz leju, ietin segā un ļauj atdzist. Uzglabā vēsā vietā.


Šeit atradīsi recepti kabaču salātiem ar rīsiem, ko ziemā vari izmantot arī kā zupas pamatu.

Rasoļņika ar tomātiem un pērļu grūbām sagatave


Foto: Shutterstock

Lai ieburkotu ziemas krājumiem rasoļņiku ar tomātiem un pērļu grūbām, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 2,5 kg svaigu gurķu;
  • 1,5 kg tomātu;
  • 1 kg sīpolu;
  • 1 kg burkānu;
  • 500 g pērļu grūbu;
  • 120 ml ūdens;
  • 120 ml augu eļļas;
  • 120 ml 9% etiķa;
  • 2 ĒK sāls
  • 4 ĒK cukura.


Gurķus, sīpolus un burkānus, nomazgā, notīra (gurķi nav jāmizo) un sarīvē vai sasmalcina ar naža, virtuves kombaina vai dārzeņu mandolīnas palīdzību.

Katlā liek gabalos sagrieztus tomātus, noskalotas grūbas, pievieno cukuru, eļļu, sāli, ūdeni un, kad masa sāk burbuļot, vāra 20 minūtes uz nelielas liesmas.

Tad pievieno pārējos dārzeņus un vāra vēl 20 minūtes. Minūtes 5 pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi, iemaisa to, pilda masu iepriekš sterilizētās burkās un aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem.

Apgriež burkas ar vākiem uz leju, ietin segā un ļauj atdzist. Uzglabā vēsā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!