plūmju kompots konservēšana
Foto: Shutterstock
Aličas – koši dzeltenas vai dzeltensārtas mazas Kaukāza plūmītes bāgātīgas ražas gados zem koka veido blīvu, dzeltenu paklāju, par ko bieži vien nav sajūsmā ne sētnieki, ne dārzu īpašnieki. Iespējams, tieši nezināšanas pēc odziņas ir kritušas nežēlastībā, tādēļ tās var salasīt teju uz katra stūra vai iegādāties tirgū par visai simbolisku cenu, kaut gan patiesībā aromātiskie, skābenie auglīši ir ne vien garšīgi, bet arī vērtīgi, jo izceļas ar īpaši augstu C vitamīna, karotīna un pektīnvielu saturu.

No aličām var pagatavot ne vien gardas sulas, kompotus, džemus un ievārījumus (īpaši labi tīkami skābenā zaptīte garšos, ieziesta starp "Napoleona" kūkas vai biskvīta tortes kārtām), bet arī kreptīgu vīriešu zapti un gruzīnu kečupu – tkemali, kas būs izcila piedeva pie gaļas ēdieniem, mērcēm un sautējumiem.

Tādēļ iesakām jau šajās brīvdienās izmēģināt kādu no septiņām "Tasty" piedāvātajām receptēm, ieburkojot aromātiskās aličas ziemas krājumiem.

Lai labi garšo!

Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Aliču biezenis – tortēm un pankūkām

Foto: Shutterstock

Aliču biezeni izmanto saldo ēdienu gatavošanai, īpaši garšīga ir smilšu rīvētā kūka ar šo biezeni vai biezās pankūkas.

Lasīt vairāk

Kreftīgā vīriešu zapte no aličām

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte no aličām – kreftīga piedeva burciņā. Īpaši labi sader ar grilētas gaļas ēdieniem, bet arī kā piedeva zupām un sautējumiem.

Lasīt vairāk

Aličas ar kauliņiem sīrupā

Foto: Shutterstock

Aličas saldā sīrupā – ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Mazo dzelteno plūmīšu kompots

Mazo, dzelteno plūmīšu kompots - lēts un gards prieks ziemai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!