smiltsērkšķi smiltsērkšķu ievārījums konservēšana
Foto: Shutterstock
Latvijā smiltsērkšķu audzēšana kļūst arvien populārāka, jo beidzot esam apzinājušies oranži zeltaino odziņu vērtību. Vēl pārdesmit gadus atpakaļ par smiltsērkšķiem neko daudz netika runāts, bet nu teju katram ir skaidrs, ka šīs ogas ir īsts superprodukts. Ir atklāts, ka mazās vitamīnu bumbiņas satur pat vairāk kā 180 dažādu organismam nepieciešamu bioloģiski aktīvu vielu, tādēļ saldēti, kaltēti, sīrupā savārīti vai eļļā izspiesti smiltsērkšķi būs īpaši vērtīgs un veselīgs ziemas krājumu papildinājums.

C vitamīna daudzums smiltsērkšķos pārsniedz tā daudzumu upenēs, pīlādžos, kivi, citronos, apelsīnos un citos augļos.

"Smiltsērkšķus var lietot, lai uzlabotu savu veselību, jo smiltsērkšķis palīdz atjaunoties ādai un kļūt tai elastīgākai, ir spēcīgs antioksidants, antidepresants, kavē novecošanos, samazina iekaisumu un holesterīna līmeni, uzlabo imūnsistēmu un asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu, kā arī cīnās ar infekcijām un vīrusiem, uzlabo nervu sistēmu un dziedē brūces," skaidro "OnPlate" uztura speciāliste Līga Balode.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!