Gardu plūmju ievārījumu ziemas krājumiem var pagatavot arī bez kripatiņas cukura. Lai to paveiktu, portāls "Shkolazhizni" iesaka ļoti gatavas plūmes plūmes nomazgāt, nosausināt ar papīra dvieli, katru uzmanīgi pārgriezt uz pusēm un izņemt kauliņus.
Liek plūmes katlā un uz mērenas liesmas vāra, ik pa laikam apmaisot, līdz virums sāk burbuļot. Turpina vārīt 10 minūtes, nogriež liesmu, ļauj virumam atdzist. Tad uzvāra to atkal un vāra vēl 10 minūtes, atkal atdzesē. Iepriekšminētās darbības atkārto vēl 2 reizes.
Karstu ievārījumu lej sterlizētās burkās, bet neaizvāko – ievārījumam atdziestot virspusē izveidosies cieta garoziņa, kas pasargās to no bojāšanās. Kad ievārījums atdzisis, burkas var aizvākot ar sterilizētiem vāciņiem vai vienkārši pārklāt ar pergamenta papīru un stingri nosiet.
"Tasty" krājumos ir arī dažādas citas plūmju ievārījuma versijas – ar āboliem, brūklenēm un pat ar portvīna piedevu. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot pikantu plūmju čatniju, kas būs ideāla piedeva siera platei vai dažādiem gaļas ēdieniem.
Plūmes labi padodas arī saldēšanai. Lai lielās, sulīgās ogas, ziemas spelgonī atkausētas, garšotu kā tikko no zara plūktas, katru plūmi pārgriez uz pusēm, uzmanīgi izņem kauliņu, tad ieber kauliņa vietā tējkaroti cukura, lai ar cukuru būtu noklāta arī griezuma vieta, un atkal sastiprini kopā abas plūmes puses. Tad katru plūmi ietin pārtikas plēvē, ieritini folijā, saber maisiņos un liec saldētavā.
Ja arī tev pūrā ir kāda pārbaudīta plūmju ieburkošanas recepte, neturi sveci zem pūra – padalies ar recepti komentāros, raksti mums: receptes@delfi.lv vai atsūti recepti, izmantojot "Tasty" recepšu pievienošanas formu (un, iespējams, tieši tu laimēsi vērtīgu balvu – "Tescoma" virtuves piederumu komplektu konservēšanai!
Lai labi garšo!
Plūmju ievārījums ar portvīnu
Tumšo plūmju ievārījums ar drusciņu portvīna izteiksmīgākai garšai. Noderēs kā brokastu maizītēm, tā tortēm.
Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums
Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.
Brūkleņu ievārījums ar plūmēm
Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.
Ķiplokos marinētas plūmes ar kauliņiem ziemai
Ātrs un vienkāršs veids, kā ieburkot ziemai brango ogu ražu. Ziemā sulīgās, aromātiskās plūmes ar vieglu ķiploku aromātu būs garda uzkoda un lieliska piedeva gaļas ēdieniem.
Deserts burciņā ziemas krājumiem: plūmes želejā bez želatīna briedināšanas
Ziemā plūmes želejā būs jau gatavs deserts, ko baudīt vakariņu noslēgumā, pasniedzot ar svaigi kultu puturējumu. Pārbaudītu recepti bagātīgās plūmju ražas ieburkošanai iesaka Aija Jakubone.
Plūmju - ingvera čatnijs
Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.
Vienkāršais plūmju džems
Vienkārši pagatavojams plūmju džems ziemas krājumu plauktu papildināšanai.
Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'
Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.
Plūmju biezsula
Garda plūmju biezsula, kas noderēs gan saldējuma kokteiļiem, gan dažādiem desertiem.
Ābolu un plūmju ievārījums
Ābolu un plūmju ievārījums ar kanēli un timiānu.
Plūmju kompots
Plūmju kompots - dažādiem kārumiem ziemai.
Plūmes ar kauliņiem medū
lūmesP medū - našķim un veselībai.
Pikantā plūmju mērce jeb tkemali
Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.