plūmes augusts
Foto: Shutterstock
Plūmes ir vienas no pēdējām ogām, kas ienākas dārzos, apliecinot, ka ziema vairs nav aiz kalniem. Tādēļ ir pēdējais brīdis padomāt par to, lai ziemošana būtu garšīgāka, un izmantot sulīgi saldskābās plūmes dažādu burciņās liekamu labumu pagatavošanai. Gada aukstajos mēnešos tu sevi varēsi slavēt par izdarību, ķeksējot no burkas plūmju kompotu, kas garšo gluži kā bērnībā, malkojot tumīgu biezsulu, kas noteikti garšos daudz labāk nekā veikalā nopērkamā, vai ziežot uz tortes biskvīta aromātisku ievārījumu, pēc tam kāri nolaizot karoti.

Gardu plūmju ievārījumu ziemas krājumiem var pagatavot arī bez kripatiņas cukura. Lai to paveiktu, portāls "Shkolazhizni" iesaka ļoti gatavas plūmes plūmes nomazgāt, nosausināt ar papīra dvieli, katru uzmanīgi pārgriezt uz pusēm un izņemt kauliņus.

Liek plūmes katlā un uz mērenas liesmas vāra, ik pa laikam apmaisot, līdz virums sāk burbuļot. Turpina vārīt 10 minūtes, nogriež liesmu, ļauj virumam atdzist. Tad uzvāra to atkal un vāra vēl 10 minūtes, atkal atdzesē. Iepriekšminētās darbības atkārto vēl 2 reizes.


Karstu ievārījumu lej sterlizētās burkās, bet neaizvāko – ievārījumam atdziestot virspusē izveidosies cieta garoziņa, kas pasargās to no bojāšanās. Kad ievārījums atdzisis, burkas var aizvākot ar sterilizētiem vāciņiem vai vienkārši pārklāt ar pergamenta papīru un stingri nosiet.

"Tasty" krājumos ir arī dažādas citas plūmju ievārījuma versijas – ar āboliem, brūklenēm un pat ar portvīna piedevu. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot pikantu plūmju čatniju, kas būs ideāla piedeva siera platei vai dažādiem gaļas ēdieniem.

Plūmes labi padodas arī saldēšanai. Lai lielās, sulīgās ogas, ziemas spelgonī atkausētas, garšotu kā tikko no zara plūktas, katru plūmi pārgriez uz pusēm, uzmanīgi izņem kauliņu, tad ieber kauliņa vietā tējkaroti cukura, lai ar cukuru būtu noklāta arī griezuma vieta, un atkal sastiprini kopā abas plūmes puses. Tad katru plūmi ietin pārtikas plēvē, ieritini folijā, saber maisiņos un liec saldētavā.

Ja arī tev pūrā ir kāda pārbaudīta plūmju ieburkošanas recepte, neturi sveci zem pūra – padalies ar recepti komentāros, raksti mums: receptes@delfi.lv vai atsūti recepti, izmantojot "Tasty" recepšu pievienošanas formu (un, iespējams, tieši tu laimēsi vērtīgu balvu – "Tescoma" virtuves piederumu komplektu konservēšanai!

Lai labi garšo!

Plūmju ievārījums ar portvīnu

Foto: Shutterstock

Tumšo plūmju ievārījums ar drusciņu portvīna izteiksmīgākai garšai. Noderēs kā brokastu maizītēm, tā tortēm.

Lasīt vairāk

Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar plūmēm

Foto: Shutterstock

Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.

Lasīt vairāk

Ķiplokos marinētas plūmes ar kauliņiem ziemai

Foto: Shutterstock

Ātrs un vienkāršs veids, kā ieburkot ziemai brango ogu ražu. Ziemā sulīgās, aromātiskās plūmes ar vieglu ķiploku aromātu būs garda uzkoda un lieliska piedeva gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Deserts burciņā ziemas krājumiem: plūmes želejā bez želatīna briedināšanas

Foto: Privātais ahīvs

Ziemā plūmes želejā būs jau gatavs deserts, ko baudīt vakariņu noslēgumā, pasniedzot ar svaigi kultu puturējumu. Pārbaudītu recepti bagātīgās plūmju ražas ieburkošanai iesaka Aija Jakubone.

Lasīt vairāk

Plūmju - ingvera čatnijs

Foto: Shutterstock

Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais plūmju džems

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams plūmju džems ziemas krājumu plauktu papildināšanai.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Plūmju biezsula

Foto: PantherMedia/Scanpix

Garda plūmju biezsula, kas noderēs gan saldējuma kokteiļiem, gan dažādiem desertiem.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju ievārījums

Foto: Shutterstock

Ābolu un plūmju ievārījums ar kanēli un timiānu.

Lasīt vairāk

Plūmju kompots

Foto: Shutterstock

Plūmju kompots - dažādiem kārumiem ziemai.

Lasīt vairāk

Plūmes ar kauliņiem medū

lūmesP medū - našķim un veselībai.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!