Izrādās, ka 100 gramos upeņu ir trīsreiz vairāk C vitamīna, nekā nepieciešams uzņemt dienas laikā. Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1. Tāpat šīs ogas ir vērtīgs dzelzs avots – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi. "Authority nutrition" norāda, ka upenes ir arī viens no produktiem, kas satur daudz E vitamīna.
Savukārt "Healthline" norāda, ka aromātiskās ogas ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai un redzes uzlabošanai. Tās veicina acu spēju pielāgoties tumsai, uzlabo acu apasiņošanu, uzlabo stāvokli glaukomas slimniekiem un mazina acu nogurumu. Ogas ir ļoti ieteicamas cilvēkiem, kas ikdienā daudz laika pavada, lūkojoties datora ekrānā.
- Vairāk par upeņu veselīgajām īpašībām uzzināsi, izlasot šo rakstu.
Kaut pēc termiskas apstrādes aromātiskās ogas zaudē daļu vitamīnu, tomēr tās pierāda savas lieliskās garšas īpašības kā ievārījumos un želejās, tā arī izspiestas sulā vai pārstrādātas sīrupā. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot marinētas upenes, kas būs lieliska, atsvaidzinoša piedeva pie gaļas ēdieniem un kā interesants akcents iederēsies arī dažādos salātos. Savukārt sasildīties ziemas spelgonī un atsaukt atmiņā saulainās vasaras garšīgākos mirkļus palīdzēs aromātisks upeņu liķieris.
Lai labi garšo!
Upeņu liķieris ar ingveru un vaniļu
Vasarā, kad uznāk konservēšanas drudzis, arī man gribas piedalīties un iespundēt ogu garšu burciņā, bet ievārījumi un kompoti nav mans lauciņš. Toties liķiera pagatavošana gan nav raķešzinātne. Ja tas ir pa spēkam man, tad to var paveikt katrs!
Upeņu sīrups kokteiļiem
Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.
Upeņu želeja
Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.
Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu
"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.
Aveņu - upeņu ievārījums
Aveņu - upeņu ievārījums - tik garšīgs, ka ziemu var nesagaidīt.
Upeņu liķieris ar rumu
Upeņu liķieris Ziemassvētku graķītim.
Marinētas upenes
Marinētas upenes vai to marinādi (etiķa vietā) var izmantot dažādiem salātiem, piemēram, gatavotiem no svaigiem vai marinētiem ķirbjiem, svaigiem vai skābētiem kāpostiem, kā arī gaļas vai zivs uzkodām. Tādējādi iegūst jaunas, neparastas garšas nianses.
Upeņu - čerešņas džems
Neticami garšīgais upeņu - čerešņas džems.
Upenēs marinētas bietes
Neparsats ziemas kārums burciņās - upenēs marinētas bietes.
Vienkāršais upeņu liķieris
Vienkārši pagatavojams, aromātisks upeņu liķieris - svinību mēriņam.