upenes ievārījums grozs vasara
Foto: Shutterstock
No samtaini tumšo ogu ķekaru smaguma pielīkušie upeņu krūmi liecina, ka vasara ir pašā pilnbriedā. Veselībai vērtīgo pašmāju brīnumogu ražu būtu grēka darbs aizlaist postā, tādēļ pieliekamā krājumu papildināšanai piemeklējām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Izrādās, ka 100 gramos upeņu ir trīsreiz vairāk C vitamīna, nekā nepieciešams uzņemt dienas laikā. Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1. Tāpat šīs ogas ir vērtīgs dzelzs avots – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi. "Authority nutrition" norāda, ka upenes ir arī viens no produktiem, kas satur daudz E vitamīna.

Savukārt "Healthline" norāda, ka aromātiskās ogas ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai un redzes uzlabošanai. Tās veicina acu spēju pielāgoties tumsai, uzlabo acu apasiņošanu, uzlabo stāvokli glaukomas slimniekiem un mazina acu nogurumu. Ogas ir ļoti ieteicamas cilvēkiem, kas ikdienā daudz laika pavada, lūkojoties datora ekrānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!