Ir vairākas tautā pārbaudītas metodes, kā stipri vien mazināt vai pat pilnībā novērst gurķu rūgto piegaršu. Viens no biežāk pieminētajiem ieteikumiem ir gurķu galiņu apgriešana un gurķu nomizošana, skaidro "Onwoman". Ja gurķi nav izteikti rūgti, bieži vien ar šo manipulāciju ir gana, lai gurķus varētu izmantot salātos vai konservēšanai.
Termiskas apstrādes rezultātā noārdās gurķu rūgtuma vaininieks alkaloīds kukurbitacīns, tādēļ rūgtus gurķus var izmantot tādu ziemas krājumu gatavošanai, kur nepieciešama pārliešana ar karstām marinādēm, vārīšana, sautēšana un cita veida karsēšana, iesaka "Agronomu" eksperti.
Tautas metodes gurķu rūgtuma novēršanai
Ja iecerēts gurķus izmantot skābēšanai vai sālīšanai, tiem pirms tam ieteicams nogriezt galus, nomizot gurķus, pārliet ar aukstu ūdeni un mērcēt 10-12 stundas, tad ūdeni noliet, gurķus noskalot un izmantot pēc nepieciešamības.
Ātrāks variants, kā novērst gurķu rūgtumu, ir mērcēšana sālsūdenī. Uz litru ūdens būs nepieciešama ēdamkarote sāls, ko izšķīdina ūdenī. Ar sālsūdeni pārlej nomizotos gurķus un atstāj uz 1 stundu., tad ūdeni nolej, gurķus noskalo un izmanto.
Vienīgais veids, kā "izvilkt" rūgtumu no gurķiem bez to mizošanas, lai gurķi būtu izmantojami svaigos salātos, ir tā saucamā trīšanas metode. Aptaujājot "Delfi" kolēģus, izrādās ne viens vien atceras šo metodi kopš bērnības , kad to pielietojušas viņu mammas un vecmāmiņas. Kāds tad ir rīcības plāns: gurķim nogriež to galu, kur bijis gurķa kātiņš, tad abas gurķa daļas berzē vienu pret otru ar griezuma vietām, līdz no gurķa sāk izdalīties baltas putiņas – tas nozīmē, ka esi uz pareizā ceļa un rūgtums sāk pamest gurķi. Šo procedūru turpina aptuveni minūti, līdz putu izdalīšanās no gurķa mitējusies.
Kraukšķīgie gurķīši ar kariju un ķiplokiem
Ja tradicionālie Latgales salāti jau apnikuši, laiks izmēģināt jaunas garšas. Šie pikantie un kraukšķīgie gurķīši ir vienkārši pagatavojami, izceļas ar skaistu krāsu, patīkami saldskābu garšu, un, pateicoties pievienotajam karijam, īpaši labi "sapasēs" ar vistas gaļas ēdieniem. Recepti iesaka Vija Jermolajeva.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Kraukšķīgas ķiplokotu gurķu ripiņas tomātos
Pagatavojot šos salātus, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, garšīgi liekot lietā gan kraukšķīgo gurķu, gan sulīgo tomātu ražu.
Gurķos sālīti gurķi
Gurķi gurķos - neparasts veids, kā garšīgi iesālīt gurķus. Šis ir lieliska ideja, kā vari izmantot arī pāraugušos gurķus.
Marinēti gurķi
Vienkārši un garšīgi marinēti gurķi.
Mazsālīti gurķi bez etiķa
Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.
Gurķi ar ķiplokiem ziemas krājumiem
Ja neesi izlēmis, kā vēl varētu iekonservēt gurķu ražu, izmēģini šo recepti, ko īpašu padara pikanto ķiploku klātbūtne. Receptes autore iesaka ar ķiploku daudzumu variēt, kā labpatīk, bet, lai burciņas izskatītos glītāk, var gurķiem pievienot kādu paprikas šķēli vai gabaliņos sagrieztus tomātus.