burkas konservēšana
Foto: Shutterstock
Karsēšana cepeškrāsnī ir viens no ērtākajiem burku sterilizēšanas un pasterizēšanas veidiem, jo šādi bez liekas piepūles un ūdens tvaikiem piesutušas virtuves var ātri sagatavot lielu daudzumu stikla taras. Šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, sterilizējot un pasterizējot burkas cepeškrāsnī.

Pirmkārt, burku karsēšanai īsti nebūs piemērota gāzes cepeškrāsns, jo tajā ir nevienmērīga temperatūra, tādēļ draud risks burkas pārkarsēt. Citus čaklo konservētāju pārbaudītus knifus atklāj "Kitchenmag".

Kā cepeškrāsnī pareizi sterilizēt burkas

Foto: Shutterstock


Pirms burku sterilizēšanas tās rūpīgi jānomazgā, īpašu uzmanību pievēršot burkas kakliņam, kur mēdz uzkrāties "kultūrslānis". Lielisks palīglīdzeklis šajā procesā būs dzeramā soda – tā ir abrazīva un palīdzēs veikli tikt galā ar netīrumiem. Pirms burku mazgāšanas pārbaudi, vai kāda no tām nav ieplaisājusi vai iemantojusi izsistu robu uz kakliņa. Šādas burkas konservēšanai nederēs, jo karstumā tās gluži vienkārši var saplīst.

Kad priekšdarbi veikti, var sākt sterilizēšanas procesu. Mitrās burkas liek uz restītes aukstā cepeškrāsnī ar kakliņiem uz leju, pieraugot, lai tās nesaskartos. Krāsnī var salikt arī iepriekš nomazgātus burku vāciņus. Tad uzstāda 150 grādu temperatūru un karsē burkas. Kad cepeškrāsns uzkarsusi līdz 150 grādiem, 500-750 ml burkas karsē 15 minūtes, 1 l burkas – 15 minūtes, 2 l burkas – 20 minūtes, bet 3 l burkas – 25 minūtes.

  • Jau iepriekš skaidrojām, kas jāņem vērā, sterilizējot un pasterizējot burkas mikroviļņu krāsnī. Rakstu atradīsi, lūk, te.


Tad uzvelk virtuves cimdus (tie nedrīkst būt mitri) un pa vienai izceļ no krāsns un ar kakliņiem uz augšu liek uz galda vai darba virsmas. Burkas, izceļot no krāsns, nekad nesatver aiz kakliņiem, bet gan ar cimdotām rokām uzmanīgi aptver vidusdaļā. Arī virsmai, uz kuras tiek noliktas burkas, jābūt sausai, jo saskarē ar mitrumu straujas temperatūru maiņas ietekmē, burkas var saplīst


Kā pasterizēt cepeškrāsnī ar konserviem piepildītas burkas

Foto: Shutterstock

.

Kad sterilizētās burkas piepildītas ar konservētiem gurķiem vai tomātiem, kas pārlieti ar marinādi, ar cukura sīrupu pārlietām ogām, dārzeņu salātiem vai citiem labumiem, tās uzmanīgi saliek aukstā cepeškrānī uz restītes, sekojot, lai burkas nesaskartos. Uz burkām saliek vāciņus, bet neaizskrūvē tos.

Pasterizējot jāņem vērā pildāmā trauka lielums un produkta īpašības. Liela tilpuma trauki jākarsē ilgāk. Sausāku un blīvāku produktu karsēšanas laiks būs ilgāks nekā šķidrākiem produktiem. Piemēram, augļu, ogu sula būs jākarsē īsāku laiku nekā to pašu izejvielu biezenis. Pasterizēšanas ilgumu ietekmē arī izvēlētā temperatūra, kas var būt 90-120 grādu robežās.

Piemēram, pasterizējot 120 grādos, kolīdz cepeškrāsns uzkarsusi un burciņu saturs sasniedzis vārīšanās temperatūru, uzņem laiku. Pusliltra burkas pasterizē 10 minūtes, 750 ml burkas – 15 minūtes, bet 1 l burkas – 20 minūtes.

Pieredzējušas saimnieces, kas paļaujas uz savu intuīciju, atklāj, ka, piemēram, gatavojot konservētus gurķus, tos karsē tik ilgi, līdz tie mainījuši krāsu un vairs nav koši zaļi.

Tad uzvelk virtuves cimdus, burkas uzmanīgi, vidū apņemot ar rokām, izceļ no krāsns, liek uz sausas virsmas, nekavējoties aizskrūvē vākus un atdzesē burkas.

Tomātu mērcē marinēti gurķi ziemai

Foto: Privātā arhīva foto

Pārbaudītu gurķu ieburkošanas recepti ziemas krājumiem iesaka Kristīne Zakrevska.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie Latgales salāti ar graudu sinepēm

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem gardie Latgales salāti ar graudu sinepēm.

Lasīt vairāk

Varavīksnes konservi no kabačiem

Foto: DELFI

Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.

Lasīt vairāk

Gurķi ar sarkanajām jāņogām

Foto: Shutterstock

Gurķi ar sarkanajām jāņogām - gardums ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā

Foto: Privātais arhīvs

Tomātu un sīpolu šķēles želejā – gardums, no kura atteiksies vien retais. Recepti konkursam "Sīpolu ceļš" atsūtījis Edgars.

Lasīt vairāk

Aroniju un ābolu džems

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs – aroniju un ābolu džems.

Lasīt vairāk

Pikantas marinētās bietes

Foto: Shutterstock

Saldeni pikantas marinētās bietes salātiem, aukstajai zupai vai apēšanai tāpat. Marinādei izmanto ābolu sulu – tā piešķirs īpašu garšu. Ja koriandrs netīk, to var aizstāt ar ķimenēm.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi marinēti patisoni ziemai

Foto: Privātā arhīva foto

Kraukšķīgu marinētu patisonu recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesakai Sniedze Puriņa.

Lasīt vairāk

'Ananasveidīgie' ķirbji

Foto: Shutterstock

'Ananasveidīgie' ķirbji un cidonijas pārvērš ierasto ķirbju garšu līdz nepazīšanai!

Lasīt vairāk

Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.

Lasīt vairāk

Asā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Asā tomātu mērce burciņā - lieto mērču un sautējumu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Plūmju kompots

Foto: Shutterstock

Plūmju kompots - dažādiem kārumiem ziemai.

Lasīt vairāk

Konservēti ķiploku kabači

Foto: Shutterstock

Ķiploku kabači - ziemas piedevu krājumam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!