Lai burkās sapildītie gurķīši bez pasterizēšanas nesabojātos, ir svarīgi lai konservēšanai izmantojamās burkas un vāciņi būtu pietiekami tīri. Pieredzējuši virtuves burvji skaidro, ka pietiks ar to, ja gurķu konservēšanai paredzētos traukus mājas apstākļos tīri izmazgāsi un izkarsēsi cepeškrāsnī. Turpat, sterilā vidē, arī atdzesē un tikai tad tajos pilda konservējamos produktus. Ja pildīšanai izmantosi karstas, vēl neatdzesētas burkas, tās var sprāgt. Pastāv arī citi paņēmieni trauku sterilizēšanai – par tiem stāstījām šajā rakstā.
Kaut gan burku karsēšana cepeškrāsnī ir biežāk izmantotais paņēmiens, atjautīgākās saimnieces ir atklājušas vienkāršāku veidu, izmantojot sterilizēšanai mikroviļņu krāsni Izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā rīkoties, lai karsta ūdens tvaikiem piepildīta virtuve un laikietilpīgā burku pasterizācija verdoša ūdens katlos paliktu pagātnē.
Lūk, 17 gurķu ieburkošanas receptes bez pasterizēšanas – no marinētiem un sālītiem, līdz salātos un zupu sagatavēs savārītiem!
Gurķu salāti ziemai ar ķiploku un sīpoliem
"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.
Gurķi bez pasterizēšanas
Gurķi bez pasterizēšanas - gatavi pasniegšanai jebkurā mirklī.
Marinēti gurķi ar papriku un sīpoliem ziemai
"Gurķīši nolasīti, taps kāds kārums ziemai. Šie ir mūsu mājās iecienīti salātiņi. Salāti nav jāpasterizē, tie stāv ļoti labi visu ziemu, un ledusskapis nav nepieciešams," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Kraukšķīgas ķiplokotu gurķu ripiņas tomātos
Pagatavojot šos salātus, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, garšīgi liekot lietā gan kraukšķīgo gurķu, gan sulīgo tomātu ražu.
Foto recepte: Latgales salāti ar ķiplokiem bez karsēšanas
Pēc garšas šie gurķīši līdzinās Latgales salātiem, bet lielais ķiploku daudzums, sāls un etiķis kā konservanti gādās par to, lai salāti ledusskapī vai vēsā pagrabā glabātos bez karsēšanas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva Lasmane.
Īpaši kraukšķīgi saldskābie gurķīši ar trīsreizēju pārliešanu
Pēc šīs receptes gatavotie gurķīši sanāk īpaši kraukšķīgi un patīkami saldskābi. Pārbaudītu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Pauļuka.
Ziemas salāti bez pasterizēšanas
Tomātu, gurķu, sīpolu un burkānu ziemas salāti bez pasterizēšanas.
Gurķi salmiņos – soļankas sagatave ziemas krājumiem
Vienkārši pagatavojamu, pārbaudītu soļankas sagataves recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesaka Iveta Ozola.
Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē
Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!
Sālīti gurķi pēc 1909. gada receptes
Piedāvājam gurķu sālīšanas recepti pēc 1909. gada Krievijā izdotas recepšu grāmatas. Dotais gurķu daudzums būs piemērots 3 litru burkai.
Ģimenes salāti no dažādiem dārzeņiem ziemai
Ģimenes salāti - pikanti, dažādu dārzeņu salāti.
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem - pikanta vasaras garša ziemas garumā.
Pikantās gurķu šķēles ziemas krājumiem
Pikanta gurķu recepte ziemas krājumiem.
Marinēti gurķi ar citronskābi
Par gaumi jau nestrīdās, visu mūžu taisīju ar etiķi, kamēr mepagaršoju pēc šīs receptes taisītus gurķīšus - super! Gurķi sanāk kraukšķīgi. Šogad taisu tikai šādus.
Sēņu – marinētu gurķu salāti ziemai
Gardai aukstās sezonas rezervei sagatavo sēņu – marinētu gurķu salātus ziemai.
Gurķu marinēšana ar pārliešanu
Gurķu marinēšana ar pārliešanu - lai labi turas līdz nākamai ražai.
Marinēti gurķi vīnogu lapās
Pikantie ziemas gurķi vīnogu lapās un marinādē ar ābolu sulu.