Viena no populārākajām plūmju mērcēm ir tkemali – to ir baudījis teju katrs, kam laimējies viesoties kādā no Kaukāza reģiona valstīm. Tkemali gatavo no skābām plūmēm (šim nolūkam derēs arī mūsu pašu aliča), ķiplokiem, čili un, protams, kinzas. Šo mērci mēdz dēvēt arī par Gruzijas kečupu, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Pikanti saldskābā, aromātiskā plūmju piedeva lieliski papildina ne vien dažādus grilējumus, zivju ēdienus un sautējumus, bet uzlabo arī kartupeļu, omlešu, pastas ēdienu un, protams, leģendārās harčo zupas garšu.
Plūmju mērce piešķirs jaunas garšu nianses arī burgeriem, vrapiem un kebabiem, bet, iemaisot pāris karotes skābajā krējumā, majonēzē vai bezpiedevu jogurtā, iegūsi gardu uzkodu mērci, ko izmantot gan kā piedevu salātiem, gan čipsu, frī un dārzeņu stienīšu pasniegšanai.
Lūk, piecas plūmju mērču receptes. Lai labi garšo!
Pikantā plūmju mērce jeb tkemali
Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.
Kreftīgā vīriešu zapte no aličām
Vīriešu zapte no aličām – kreftīga piedeva burciņā. Īpaši labi sader ar grilētas gaļas ēdieniem, bet arī kā piedeva zupām un sautējumiem.
Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'
Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.
Pikantā zilo plūmju mērce
Pikantā zilo plūmju mērce ieteicama kopā ar grila gaļas un desu ēdieniem.
Tomātu–biešu piedeva ar plūmēm un ķiplokiem ziemai
Gatavojot šo gardo, aromātisko piedevu, ko ziemā baudīt ar gaļas ēdieniem vai pievienot borščam un harčo zupai, lielāko tiesu darba tavā vietā paveiks virtuves kombains.