Gatavojoties Latvijas dzimšanas dienai, ir svarīgi radīt īpašu svētku atmosfēru, taču tas nenozīmē, ka jāiztērē lieli līdzekļi vai jāvelta daudz laika ēdienu sagatavošanai. Lai svētku galda sagatavošanu padarītu vienkāršāku un pieejamāku, ēdienu blogere Justīne Martinsone jeb Jushkapadrushka sadarbībā ar "Maxima Latvija" piedāvā trīs kārtu vakariņu receptes, kuras izmaksās līdz 15 eiro.
"Man vienmēr ir svarīgi, lai ēdiena gatavošana būtu gan vienkārša, gan pieejama, bet rezultāts – patiesi gards. Šīs receptes ir lielisks piemērs tam, kā vien no dažām sastāvdaļām, kas ir populāras ikviena Latvijas iedzīvotāja vidū, iespējams pagatavot gardu un bagātīgu maltīti," stāsta Justīne.
Pamatēdiens: Cāļa stilbiņi tomātos ar rīsiem
Sastāvdaļas:
1 kg cāļa stilbi bez locītavām
400 g mizoti konservēti tomāti
600 ml ūdens
3 paciņas rīsu
2 sīpoli
4 daiviņas ķiploka
1-2 ēdamkarotes saldkrējuma sviesta
Sāls
Garšvielas pēc savas gaumes
Pagatavošanas gaita:
Sviestā liek cepties cāļa stilbus, apber tos ar sāli un apcep no abām pusēm līdz tie ir brūni;
Kad cāļa stilbi ir brūni, tos noliek malā uz šķīvja;
Tajā pašā pannā liek cepties smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus;
Kad tie ir izcepušies, pannā pievieno konservētus tomātus, garšvielas pēc gaumes, ūdeni, rīsus un jau apceptos cāļa stilbus;
Visu uz mazas uguns ar vāku vāra 20 minūtes.
Uzkoda: kāpostu salāti ar vistas girosu
Sastāvdaļas:
300 g karsti kūpināts vistas giross
½ paciņas majonēze
Neliela kāposta galviņa
Sāls un pipari
Pagatavošanas gaita:
Smalki sagriež kāpostu un vistas girosu;
Sastāvdaļas kopā ieliek vienā bļodā;
Pievieno klāt majonēzi, sāli, piparus un visu samaisa.
Deserts: ātrā svētku kūka ar dzērvenēm
Sastāvdaļas:
450 g svētku kūkas maisījums
200 g lielogu dzērvenes
Puse no apelsīna
Pagatavošanas gaita:
Svētku kūkas maisījumu sagatavo pēc instrukcijām uz iepakojuma;
Masai pievieno klāt sagrieztas dzērvenes;
Cepamformu iesmērē ar sviestu un tajā ieliek iekšā sagatavoto masu;
Masu ieliek cepeškrāsnī un cep vismaz 30 minūtes. Pirms kūku ņem ārā atdzesēt var pārbaudīt vai kūka ir izcepusies tajā iedurot zobu bakstāmo kociņu. Ja uz kociņa nav palikusi mīkla – tā ir gatava;
Dekorē ar pūdercukuru un apelsīnu.
Ieteikums: Pāri palikušās dzērvenes un apelsīnus var pievienot ūdenim karafē.