Lēcu dāls
Foto: Publicitātes foto

Jo aukstāks laiks, jo sildošāks ēdiens! Tāda laimes formula ir labi zināma ne vienā vien virtuvē. Par garšvielu un sātīga ēdiena vareno spēku pārliecinās arī Emīls un Edgars no grupas "Carnival Youth", kuri kopā ar "Rimi Gardēdi", šefpavāru Normundu Baranovski saviem grupas biedriem Robertam un Kristiānam gatavo Indijas virtuves iedvesmoto sarkano lēcu dālu.

Mēdz teikt, ka virtuvē nejaušību nav, tomēr Emīls paļaujas uz likteni un veiksmi: viņam mājās pie sienas esot liels "laimes rats" ar daudziem dažādiem ēdieniem. No rīta pirms brokastīm viņš to iegriež un skatās, ko diena nesīs. "Mūsu ģimenē nav tāda viena galvenā pavāra. Visforšāk ir gatavot kopā," atklāj Emīls.

Savukārt Edgara gatavots ēdiens ir īpašs notikums, jo tā gadās reti. "⁠Radiem un draugiem sanāk gatavot ļoti reti, bet, ja kaut kas jāliek galdā, visticamāk, tas būs kaut kas ārpus ikdienas ēdienkartes – franču sīpolu zupa, meksikāņu chili con carne vai tortiljas, kāds no Taizemes karijiem. Man garšo ēdieni, kas liek justies labi. No saldā gala tie būtu siera kūka un tiramisu, no pamatēdieniem – ramen vai austrumu puses kariji," stāsta Edgars.

Foto: Publicitātes foto

Kas gan vēsā laikā silda vēl labāk par pikantu, aromātisku maltīti! Arī šoreiz taps kaut kas eksotisks: ⁠Edgars un Emīls dodas ciemos pie šefpavāra Normunda Baranovska un gatavo lētu, bet gardu un sātīgu sarkano lēcu dālu saviem "Carnival Youth" kolēģiem Robertam un Kristiānam.

30Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
2 gab.sīpoli250 gšķeltās lēcas300 gbasmati rīsi10 gingvera sakne4 ēdamkarotegrieķu jogurts bez piedevām400 mlkokosriekstu piens2 gčili pārslas4 gab.ķiploka daiviņas pēc garšassāls un pipari

Pagatavošana

1

Noskalo sarkanās šķeltās lēcas aukstā ūdenī, lai noņemtu lieko cieti. Liec lēcas katlā ar ūdeni (aptuveni 3 daļas ūdens uz 1 daļu lēcu), pievieno šķipsnu sāls un vāri uz vidējas uguns apmēram 10–15 minūtes, līdz lēcas kļūst mīkstas. Kad tās ir gatavas, nolej lieko ūdeni un noliec katlu malā.

2

Smalki sagriez sīpolus un ķiploku, sarīvē vai smalki sakapā ingveru. Uzkarsē pannā nedaudz eļļas, pievieno sīpolus, ķiploku un ingveru. Apcep uz vidējas uguns, līdz sīpoli kļūst zeltaini un caurspīdīgi (aptuveni 5–7 minūtes). Tad pievieno pannā Tikka Masala mērci un samaisi. Pievieno vārītās lēcas un kokosriekstu pienu, rūpīgi samaisi visu kopā. Turpini vārīt uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes, lai garšas labi sajaucas.

3

Notvaicē basmati rīsus un pievieno dālam, viegli iemaisot, lai tie uzsūc garšas. Paturi uz lēnas uguns vēl dažas minūtes, lai viss vienmērīgi sasilst un garšas sajaucas. Pievieno čili pārslas pēc garšas, sāli un piparus, pielāgojot garšas intensitāti savām vēlmēm.

4

Pasniedz sarkano lēcu dālu ar grieķu jogurtu krēmīgumam un svaigumam. Dekorē ar papildu čili pārslām vai svaigiem zaļumiem pēc vēlēšanās.

4 cilvēkiem

  • Gatavošanas laiks: 30 min

  • Izmaksas kopā: 8,90 eiro

  • Cena par porciju: 2,20 eiro

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!