Burkānu kūka
Foto: Mareks Blūzmanis

Lieliskā konditore, TV personība un kafejnīcas "Lapsas māja" saimniece, un nu arī pavārgrāmatas '’101 Lapsas kūka’’ autore Liene Zemīte iedvesmo "Delfi" lasītājus baudīt ne tikai gaidāmos svētkus gada izskaņā, bet arī to gaidīšanas laiku – adventi. Noķert tos mazos brīžus, kas rada svētku sajūtu – tie ir skaisti mirkļi!

29Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
BISKVĪTAM2 gab.olas100 gbrūnais cukurs85 gbaltais cukurs150 gkviešu milti3 gab.burkāni170 gkukurūzas eļļa1 TKdzeramā soda1 TKcepamais pulveris110 grozīnes60 grieksti naža gals muskatrieksta naža gals kardamona 1 TKkanēlis miziņa no pusapelsīna sula no viena apelsīna30 mlrums KRĒMAM170 gsaldais krējums170 gmaskarpones krēms100 gar cukuru saberztas dzērvenes DEKORĒŠANAI2 gab.apelsīni1 gab.burkāns100 gcukurs30 gsviests30 gpistācijas nekūstošs pūdercukurs pārkaisīšanai timiāna zariņi

Pagatavošana

1

Gatavo biskvītu: burkānus nomizo un uz rīves sarīvē. Olas sajauc ar eļļu un cukuru. Sausās sastāvdaļas samaisa bļodā un pakāpeniski pievieno olām, pieliek burkānus. Sasmalcina riekstus un pievieno masai. Pieliek rozīnes. Ja patīk mīkstākas rozīnes, tās izmērcē uz nakti vai novāra, nokāš un pievieno masai. Var iemērkt rumā, brendijā, konjakā u. tml. Pierīvē apelsīna miziņu un piespiež sulu, samaisa.

2

Lej ietaukotā kūkas formā un cep iepriekš līdz 175 °C sakarsētā krāsnī aptuveni 40 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs no biskvīta izmēra, jo plānāks un mazāks biskvīts, jo mazāk jācep. Pārbauda gatavību ar koka kociņu: ja viducis nav mīksts un ķepīgs, tad biskvīts ir gatavs.

3

Gatavo krēmu. Saputo maskarpones sieru ar saldo krējumu līdz stingrai konsistencei.

4

Izcepto biskvītu atdzesē, sagriež horizontāli trīs daļās. Apakšējo biskvīta daļu liek formā, virsū liek krēmu, dzērvenes, tad liek otru biskvīta kārtu, atkal krēmu un dzērvenes, beigās liek biskvītu un krēmu.

5

Dekorēšana. Izkausē cukuru, līdz veidojas karamele, pievieno sviestu, sagriež burkānu garās strēmelēs un liek karamelizēties izkausētajā cukurā, pievieno šķēlēs sagrieztus apelsīnus. Atdzesē un dekorē kūku. Pārkaisa ar pūdercukuru, sasmalcinātām pistācijām un izkārto timiāna zariņus.

Foto: Mareks Blūzmanis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!