Tradicionāla grieķu zupa, kas tiek gatavota no vistas buljona, rīsiem vai makaroniem. Īpašo krēmīgumu zupai piešķir citronu un olu maisījums. Kaut zupa vairāk asociējas ar grieķu virtuvi ikdienā, tā tiek pasniegta arī īpašās reizēs, piemēram, Ziemassvētkos pēc dievkalpojuma vai svētku vakariņās.
Olu un citrona kombinācija simbolizē cerību un svaigumu, kas iederas svētku noskaņā. Zupa ir viegla un sātīga vienlaicīgi, laba izvēle, kā līdzsvarot bagātīgu svētku maltīti.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Zupas katlā virs vidēji karstas liesmas uzkarsē 1 ēdamkaroti olīveļļas. Pievieno sīkos gabaliņos sagrieztus burkānus, selerijas kātus un sīpolu, maisot viegli apcep, pēc tam pievieno caur spiedi izspiestu ķiploku un samaisa.
Pievieno vistas buljonu un lauru lapas. Palielina plīts karstumu un ļauj buljonam uzvārīties.
Kad virums sāk burbuļot, pievieno rīsus, sāli un piparus. Samazina liesmu līdz vidējai un vāra aptuveni 20 minūtes, līdz rīsi kļūst mīksti. Pēc tam pievieno gabaliņos sagrieztu vistu un rūpīgi samaisa.
Lai pagatavotu olu un citronu mērci, citrona sulu sakuļ ar olām, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Nepārtraukti maisot, lai olu masa nesaietu pārslās, tai pievieno pāris kausus buljona. Kad buljons pilnībā samaisījies ar olu masu, to ielej zupā un uzmanīgi samaisa. Katlu nekavējoties noņem no uguns.
Pasniedz karstu, pārkaisot ar svaigiem zaļumiem.