Persiešu omlete Kuku Sabzi
Foto: Shutterstock

Tradicionāls persiešu ēdiens, kas ir līdzīgs citam olu sacepumam – fritatai. To gatavo no olām un svaigiem zaļumiem: pētersīļiem, dillēm, kinzu un spinātiem. Lai gan Irānā šo ēdienu biežāk saista ar persiešu Jauno gadu ("Novruz"), tajās mājās, kur dzīvo kristiešu kopienas pārstāvji, "Kuku Sabzi" iekļauj arī Ziemassvētku maltītēs, jo šis ēdiens simbolizē dzīvību, auglību un zaļumu jeb cerību un atjaunošanos, kas ir arī Ziemassvētku vērtības.

"Kuku Sabzi" pasniedz siltu vai aukstu, bieži vien kopā ar plānu lavašu un jogurtu. Ziemassvētku galda kontekstā tas piešķir zaļu un spilgtu akcentu, simbolizējot dzīvību un pārpilnību, kas saskan ar Ziemassvētku garu. Irānā to uzskata arī par vienkāršu un veselīgu veidu, kā papildināt svētku ēdienkarti.

15Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
6 gab.olas1 saujasvaigi, smalki sakapāti spināti pēc garšassvaigi, smalki sakapāti pētersīļi pēc garšassvaigas, smalki sakapātas dilles pēc garšassmalki sakapāta, svaiga kinza0.5 TKkurkuma pēc garšassāls un pipari2 ĒKmilti2 ĒKolīveļļa vai sviests cepšanai granātābolu sēklas vai bezpiedevu jogurts pasniegšanai

Pagatavošana

1

Lielā bļodā sakuļ olas, pievienojot sāli, piparus un kurkumu.

2

Pakāpeniski pievieno sakapātos zaļumus un miltus. Maisa, līdz viss ir vienmērīgi sajaukts.

3

Lielā pannā uzkarsē olīveļļu vai sviestu. Ielej maisījumu pannā, izlīdzina to vienmērīgā kārtā.

4

Cep uz vidējas uguns, līdz apakša ir zeltaini brūna (apmēram 8–10 minūtes). Pēc tam apgriež un cep līdz gatavībai.

5

Izņem no pannas un sagriež.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!