Itāļu Ziemassvētku maize Panettone
Foto: Shutterstock

Panetone jeb "Panettone" ir klasiska itāļu Ziemassvētku saldā maize, kas pazīstama ar savu gaisīgo, maigi saldeno tekstūru un žāvētu augļu vai sukāžu gabaliņiem. Šī svētku maize radusies Milānā, un tās vēsture aizsākas viduslaikos. Tradicionāli to bauda kā desertu pēc svētku maltītes, bieži vien kopā ar saldā krējuma vai maskarpones siera mērci.

Panetone tradicionāli tiek pasniegta ar karstu dzērienu, piemēram, kafiju vai karstvīnu. Tā ir arī lieliska dāvana draugiem vai radiem, jo tās garša un kvalitāte tiek augstu vērtēta.

16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
Raudzēšanai: 150 gmilti75 mlsilts ūdens1 TKsausais raugs1 ĒKcukurs Pamatmīklai:350 gmilti100 gcukurs4 gab.olas dzeltenumi1 gab.vesela ola100 gizkausēts un atdzesēts sviests100 mlsilts piens1 TKvaniļas esence rīvēta miziņa no viena citrona un viena apelsīna150 grozīnes100 gsukādes

Pagatavošana

1

Sajauc visas rauga mīklas sastāvdaļas un novieto siltā vietā, ļaujot apmēram 30 minūtes aktivizēties, līdz ieraugs kļūst gaisīgs.

2

Lielā bļodā sajauc miltus un cukuru. Atsevišķi sakuļ olas dzeltenumus, olu, pienu, vaniļas esenci un citrusaugļu miziņas. Sajauc šo maisījumu ar ieraugu un pamazām iemaisa miltus.

3

Pakāpeniski, mīcot mīklu, pievieno izkausēto sviestu, līdz mīkla kļūst gluda un elastīga. Mīcīšanas procesā pievieno rozīnes un sukādes, lai tās vienmērīgi iejauktos mīklā.

4

Saveļ mīklu bumbā, pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj tai uzrūgt siltā vietā 2–3 stundas vai līdz mīkla ir dubultojusies apjomā.

5

Uzrūgušo mīklu liek apaļā cepamformā (var izmantot papīra vai metāla veidni) un ļauj tai vēlreiz uzbriest apmēram stundu.

6

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Cep 30–40 minūtes vai līdz virsma kļūst zeltaini brūna un kūka ir izcepusies līdz galam (var pārbaudīt ar iesmiņu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!