![Vakariņas pa lēto: Mārtiņa Kapzema mājas pasta ar gaļas bumbiņām Vakariņas pa lēto: Mārtiņa Kapzema mājas pasta ar gaļas bumbiņām](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/3cbcdb2b-960e-40b7-8552-8c660b709c9e.jpg?w=576&h=324&r=16:9)
Vai mīlestība iet caur vēderu? Ja nu vienīgi kā taureņi vēderā, redzot, kādu svētku maltīti sarūpējis mīļotais. Televīzijas personība Mārtiņš Kapzems nolēmis godināt visu mīlētāju svētkus ar romantiskām vakariņām savai sievai Jūlijai, tāpēc "Rimi" šefpavāra Normunda Baranovska vadībā top pašgatavota pasta ar gaļas bumbiņām, skan mīlas balādes un gaisu pilda romantika.
Ģimenē galvenā gatavotāja ir Mārtiņa sieva Jūlija. "Dažreiz man ļauj izvēlēties, piemēram, pajautā: "Ko šodien gatavosim?", un es varu izvēlēties jebko, ko vēlos. Tā ka var teikt – es dzīvoju ar personīgo šefpavāru. Brokastis gan es pats gatavoju. Piemēram, ja jāsporto, man patīk vieglas brokastis – tur jābūt sievas taisītajai skābmaizei. Dēla mīļākais jogurts ir bez garšas, tam pievieno banānu, vecmammas žāvētos ābolus un auzas," savos virtuves noslēpumos ļauj ieskatīties Mārtiņš.
Radiem un draugiem viņš gatavo reti, varbūt trīs reizes gadā. Parasti galdā tiek celta pasta. Mārtiņš stāsta: "Firmas ēdiens man ir pasta carbonara – ar to esmu gatavs pat sacensties! Ja kāds vēlas, var man uzrakstīt, un paspēkosimies, kuram sanāk labāk. Vai arī vecpuišu pasta – no visa, kas ir mājās, pievienojot saldo krējumu."
![Vakariņas pa lēto: Mārtiņa Kapzema mājas pasta ar gaļas bumbiņām Vakariņas pa lēto: Mārtiņa Kapzema mājas pasta ar gaļas bumbiņām](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/067c757b-8d23-4577-a42b-9c2e7f6f5372.jpg?w=876)
Viņaprāt, visu laiku gardākie ēdieni ir lazanja Jūlijas gaumē ar svaigu pastu un Boloņas mērci, kā arī tradicionālais Dienvidvācijas ēdiens Spaetzle no olām un makaroniem ar saldo krējumu, bumbieriem, speķi un kalnu sieru. Tāpēc nav brīnums, ka pasta piedalās arī romantiskajās Valentīna dienas vakariņās. Mārtiņš meistaro svaigu pastu ar gaļas bumbiņām – lēti un gardi!
Pašgatavota pasta ar gaļas bumbiņām
4 cilvēkiem
Gatavošanas laiks: 45 minūtes
Izmaksas kopā: 5,99 eiro
Cena par porciju: 1,50 eiro
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sagatavo pastas mīklu: lielā bļodā izsijā miltus un pievieno šķipsniņu sāls. Izveido bedrīti miltos un iesit tajā olas. Pakāpeniski maisi, lai olas iecilātos miltos. Turpini maisīt, līdz mīkla sāk savilkties. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni.
Mīci mīklu uz viegli miltainas virsmas 10 minūtes, līdz tā kļūst gluda un elastīga, tad atpūtini vismaz 30 minūtes.
Izrullē mīklu plānā kārtā, ar nazi vai makaronu griešanas rīku sagriez vēlamajā formā (piemēram, fettuccine vai pappardelle). Lielā katlā uzvāri ūdeni ar sāli un vāri svaigi gatavotos makaronus 3–4 minūtes, līdz tie ir gatavi.
Pagatavo mērci: bļodā sajauc malto gaļu ar olu, rīvmaizi, sāli un pipariem.
Ar rokām veido mazas vienāda izmēra bumbiņas. Liec gaisa friterī un cep, līdz tās gatavas.
Pannā liec mizotus tomātus, sasmalcini un pievieno itāļu garšvielas, cukuru, sāli un piparus. Samazini uguni un vāri mērci 10–15 minūtes, lai tā sabiezē un lai garšas sajaucas.
Pievieno gaļas bumbiņas mērcei un ļauj tām vārīties vēl 5–7 minūtes, lai tās labi uzsūktu tomātu garšu.
Samaisi makaronus un tomātu mērci ar gaļas bumbiņām un pasniedz ar rīvētu cieto sieru.