Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sviestu sadala 3 daļās.
Etiķi samaisa ar ūdeni.
Uz galda izsijā miltus, tajos liek iekšā 1/3 sviesta un saplucina to kopā ar miltiem smalki, tad pievieno aukstu ūdeni, kas sajaukts ar etiķi un samīca. Izrullē aptuveni puscentimetru biezā kvadrātā, 2/3 mīklas apsmērē ar otro porciju no 1/3 sviesta (neapsmērēt malas!).
Tad mīklu saloka: vispirms neapsmērēto malu, tad apsmērēto, tad abus galus. Galus aizšuj, lai sviests nenāktu ārā.
Mīklu viegli ar delnu dauza 2 pretējos virzienos, tā izspiežot lieko gaisu (citādi tas pārplēsīs mīklu un sviests nāks ārā). Pēc tam mīklu uzmanīgi vēlreiz izrullē un atkal saloka tāpat.
Ledusskapī 10-15 minūtes patur, atkal izrullē, uzsmērē atlikušo 1/3 sviesta un saloka tāpat. Atkal ledusskapī 10-15 minūtes. Izrullē un saloka tāpat. Pēc vēlēšanās un iespējām atdzesēšanu un rullēšanu-locīšanu var atkārtot vēl vairākas reizes – mīkla labāk celsies, būs čauganāka. Tikai nedrīkst pārāk ilgi dzesēt neapsegtu – izveidosies garoza, ko nevarēs likvidēt.
Ja mīkla jāuzglabā līdz rītam (vai ilgāku laiku), to ieliek polietilēna maisiņā un tad ledusskapī (saldētavā).
Iesūtīja: Rita