Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sakuļ krējumu ar cukuru, tad klāt olu dzeltenumus, tad miltus.
Tad pievieno "ekstras" – ja grib citronu kēksu, pierīvē miziņu no viena citrona, ja klasisku ar rozīnēm, pievieno rozīnes apviļātas miltos (tad tās "neslīkst" mīklā), vai plaucētas, sagrieztas gabaliņos un miltos apvārtītas plūmes (var aizstāt ar aprikozēm) un magones. Visu samaisa, līdz iegūst viendabīgu masu.
Ieteikumi: Ja masai piejauc samaltas mandeles (attīrītas), kēkss sanāk irdenāks, bet tam jāpievieno mazāk miltu. Citrona miziņu var aizstāt ar apelsīna miziņu.
Kad kēksam pievienotas visas iecerētās piedevas, tad olu baltumus ar šķipsniņu sāls sakuļ stingrās putās. Tad iecilā pārējā mīklā.
Rotā ar pekanriekstiem vai valriekstiem.
Lej ietaukotā kēksa formā, cep 220°C, līdz gatavs (aptuveni 45–50 minūtes) – tik ilgi, lai keksā iedurot zobu bakstāmo, izvelkot tas paliktu sauss un bez mīklas krikumiem.
Iesūtīja: Ziziite