Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sajauc miltus ar ūdeni un jogurtu un atstāj uz nakti stāvēt. Iemaisa atlikušās sastāvdaļas. Lej iekš labi ietaukotas veidnes apmēram ¾ tilpuma. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200*C. Cep 15 – 20 minūtes.
Šis kēkss pacelsies un tad nedaudz sakritīsies izveidojot plakanu virsmu. Piezīme: 240 ml pilngraudu kviešu miltu vietā var izmantot arī griķu vai kukurūzas miltus.
Variācijas:
ROZĪŅU - pievieno mīklai 120 ml rozīņu un ½ TK kanēli.
MELLEŅU - ielej mīklu kēksu formiņās. Liek 5 – 7 svaigas vai saldētas mellenes uz katra kēksiņa. Ogas iegrims kēksiņos. (Ja ogas pievienotu mīklai, tad tās nogrimtu kēksiņu apakšā.)
KALTĒTU ĶIRŠU - pievieno mīklai 115 g kaltētus ķiršus un 120 ml sakapātu kraukšķīgu pekanriekstu.
AUGĻU PIKANTAIS - pievieno mīklai 2 gatavus bumbierus vai persikus, nolobītus un sagrieztus mazos gabaliņos, un ½ TK kanēli, ⅛ TK krustnagliņu un ⅛ TK muskatriekstu.
CITRONU - pievieno mīklai 2 citronu rīvētu miziņu un 120 ml sakapātu kraukšķīgu pekanriekstu. Neliek vaniļu.
INGVERA - pievieno mīklai 1 ĒK svaigi rīvētu ingveru un 1 TK maltu ingveru. Neliek vaniļu.
Man nebija kokosriekstu eļļas, tāpēc tā vietā izmantoju olīveļļu. Kūku tas būtiski neietekmēja. Miltu vietā izmantoju ekoloģiskās grūbas, kuras izmērcēju, nedaudz izdiedzēju un samalu.
Iesūtīja: esenif