Sastāvdaļas
Pagatavošana
Uzvāra 200ml piena, pievieno 25g cukura, raugu un 2 ĒK miltu. Visu samaisa, līdz veidojas krējumam līdzīga konsistence. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un ļauj raugam atdzīvoties.
Traukā iesit 3 olas, pievieno sāli, 50 gramus cukura, 150 ml eļļas un visu kārtīgi sajauc.
Atlikušo pienu uzsilda, pielej ieraugam un sajauc ar olu maisījumu.
Pievieno miltus. Vispirms ieber puskilogamu un visu samaisa ar karoti. Tad pieber vēl nedaudz un mīca mīklu ar rokām. Papildus būs nepieciešami aptuveni 200 grami miltu.
Mīklu izgāž uz galda un kārtīgi mīca, līdz tā vairs nelīp pie rokām. Pēc tam pārziež mīklas piku ar augu eļļu un liek atpakaļ bļodā. Pārklāj ar pārtikas plēvi vai tīru dvielīti un liek siltā vietā uzrūgt.
Kad mīkla uzrūgusi, to vēlreiz izmīca un vēlreiz liek uzrūgt. Mīklas apjomam jāpalielinās divas reizes.
Dzērvenes sajauc ar cukuru, pievieno cieti. Pildījums gatavs!
Gatavo mīklu nerullē, vienkārši ņem pa piciņai un plaukstās veido nelielus plācenīšus. Vidū liek tējkaroti dzērveņu masas un aizlipina maliņas. Ar pildījuma daudzumu nevajadzētu aizrauties, jo tad būs grūti aizlipināt pīrādziņa malas.
Pīrādziņus kārto uz cepamās plāts un atstāj siltumā uzrūgt vēl 20-30 minūtes.
Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem, pīrādziņus pārsmērē ar sakultu olu un cep 15-20 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs no krāsns - kad pīrādziņi kļuvuši kārdinoši zeltaini, tie ir gatavi.
Šie pīrādziņi sanāk ļoti maigi un mīksti, paši kūst uz mēles! Izņemot tos no krāsns, pārsmērējiet ar kausētu sviestu, tā ilgāk saglabāsies mīksti!