maize, ābols, poļu virtuve, kukulis
Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

10 gsvaigs raugs VAI1 ĒKsausais raugs1 TKcukurs150 mlūdens200 gkviešu milti200 gspeltas jeb plēkšņu kviešu milti1.5 TKjūras sāls100 gkartupeļi (izvārīti un samīcīti biezenī)120 mlsidrs3 ĒKolīveļļa1 gab.ābols

Pagatavošana

1

Bļodiņā ber raugu un piejauc tam cukuru, kā arī 100ml silta ūdens. Nedaudz apmaisa un ļauj pastāvēt 15 minūtes.

2

Miltus sajauc ar sāli un kartupeļu biezeni.

3

Bļodā, miltu un kartupeļu masas vidū uztaisa bedrīti, kurā ielej ieraugu, pēc tam sidru, olīveļļu un atlikušo ūdeni.

4

Mīklas masu samaisa. Ja tā neveidojas elastīga, pievieno tai vēl nedaudz ūdens.
Pēc tam iemīca mīklā ābola gabaliņus.

5

Kādu laiku mīklu pamīca, kamēr tā ir vienveidīga. Pēc tam mīklu liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un virtuves dvielīti, un atstāj uz stundu, lai tā uzrūgtu.

6

Pēc tam maizes mīklu samīca apaļa kukulīša formā un izdekorē ar ābola šķēlīti, to viegli uzspiežot uz kukulīša.

7

Maizes kukuli liek uz miltiem apkaisīta šķīvja vai paplātes un atstāj uzbriest 45-60 minūtes.

8

Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 240oC, un ieliek tajā cepamo pannu, kas izklāta ar cepamo papīru.

9

Lai panāktu to, ka cepeškrāsns ir mitra, tās sānus iekšienē apšļaksta ar ūdeni vai noliek trauciņu ar ledu cepeškrāsns apakšā, zem restēm.

10

Maizes kukulīti liek uz uzkarsētās cepamās pannas. Maizi cep aptuveni 10 minūtes. Pēc tam samazina cepeškrāsns karstumu līdz 210oC, un kukulīti cep vēl 30-40 minūtes, līdz tas ir zeltaini brūns.

11

Kad maize gatava, to izņem no cepeškrāsns un atdzesē uz restītēm, pirms sagriež un pasniedz ēdājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!