Sastāvdaļas
Pagatavošana
Pirms sāk gatavot karameļu mērci, saldajā krējumā iejauc vaniļas ekstraktu. Pēc tam mērces katliņā ielej ūdeni, tam pievieno cukuru un izmaisa.
Pēc tam katliņu liek uz vidējas uguns, uzvāra un karsē 6-8 minūtes, līdz karamele ieguvusi tumšu dzintara krāsu (175-190°C). Šajā laikā cukuru nav vēlams maisīt, jo tas veicina cukura kristalizēšanos.
Katliņu noņem no uguns (uzmanību, karamele ir ļoti karsta), to maisot, lēnā, bet nepārtrauktā strūklā pievieno saldo krējumu. Karameli maisa, līdz tā pārtrauc burbuļot. Pēc tam pievieno jūras sāli. Ja nepieciešams, to pirms tam piestā sagrūž smalkāk. Mērci maisa, līdz sāls ir pilnībā izšķīdusi (uzmanību, mērci nevajadzētu garšot, tā joprojām ir ļoti karsta).
Mērci ielej traukā un ļauj tai atdzist. Mērci var pagatavot vairākas dienas iepriekš un glabāt burkā ledusskapī. Karameļu mērci var izmantot arī citiem desertiem, saldējumam un kēksiņiem.
Liek karsēties cepeškrāsni uz 200°C. Sagatavo izjaucamo kūku cepamo formu, to izklājot ar papīru. Nelielā bļodiņā samaisa kanēli ar cukuru, noliek malā.
Bļodā iesit olas, pievieno cukuru un ar mikseri sakuļ gaišās putās. Pēc tam pa daļām iemaisa miltus, līdz veidojas gluda mīkla.
Notīra ābolus, izņem serdes un sagriež ābolus nelielos kumosos. Tos iemaisa mīklā. Mīklu lej sagatavotajā formā, apbārsta ar kanēļa maisījumu.
Formu liek karstā cepeškrāsnī uz aptuveni 30 minūtēm, līdz kūka zeltaini brūna un gatava (iespraužot koka skaliņu, tas laukā iznāk sauss). Pasniedz ar karameļu mērci.