Sastāvdaļas
Pagatavošana
Pīrāgu cep vai nu tartes formā vai izjaucamajā kūkas formā. Liek karsēties cepeškrāsni uz 180°C. Sagatavo cepamo formu, to ietaukojot.
Gatavo pildījumu. Smalki sagriež kāpostu un sīpolu. Pannā sakarsē eļļu, apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, tad pievieno kāpostu, sāli un, ik pa brīdim apmaisot, cep, līdz tas kļuvis viegli mīksts, apmēram septiņas minūtes. Pēc tam kāpostiem ļauj viegli atdzist.
Tikmēr novāra cietas olas, noloba un smalki sagriež. Samaisa kāpostus ar olām, pagaršo sāls daudzumu un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli.
Gatavo mīklu. Sajauc biezpienu ar olām, pievieno cukuru, dzeramo sodu un sāli. Maisa, līdz biezpiens veido vienmērīgu masu. Ja nepieciešams, sablendē ar blenderi.
Pievieno biezpienam miltus. Varbūt milti būs vajadzīgi nedaudz vairāk kā glāze. Mīklai jābūt veidojamai, ne pārāk cietai un ne plūstošai. Sadala mīklu divās daļās: viena daļa nedaudz lielāka (tartes formas groziņa veidošanai), otra - mazāka (virspuses pinumam).
Formā ieklāj lielāko daļu un ar plaukstām izlīdzina mīklu, veidojot groziņu. Otru mīklas daļu izrullē plāksnē un sagriež strēmelēs.
Pilda mīklas groziņā kāpostu pildījumu un no strēmelēm veido virsējās kārtas dekoratīvo pinumu. Krūzītē sakuļ olu un apsmērē pīrāgu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep gatavu, līdz pīrāgs zeltains un gatavs (iedurot koka skaliņu, tas laukā iznāk sauss), apmēram 30 minūtes.
Kad pīrāgs gatavs, to apsedz ar dvielīti un ļauj 15 minūtes atpūsties. Pasniedz siltu.