Sastāvdaļas
Pagatavošana
Nelielā katliņā sasilda pienu ar safrānu un vienu tējkaroti cukura, līdz piens sasniedz apmēram 40°C, maisa, līdz cukurs izšķīdis. Siltajā pienā ieber raugu un atstāj atdzīvoties, apmēram 5-10 minūtes. Nelielā bļodiņā izkausē sviestu, noliek atdzist.
Lielā bļodā iesijā miltus un samaisa ar atlikušo cukuru, sāli, maltu kardamonu. Miltos izveido padziļinājumu, kurā ielej pienu ar raugu, pievieno olas, kausēto sviestu un skābu krējumu. Visu samaisa, beigās pievieno vienu ēdamkaroti eļļas un saveļ mīklu lodē. Ja mīkla pārāk lipīga, pievieno nedaudz vairāk miltu. Katru reizi pievieno pa vienai ēdamkarotei.
Mīklas lodi liek bļodā, apsedz ar pārtikas plēvi vai dvielīti un ļauj stundu rūgt. Ja vēlas maizītes cept nākamajā dienā, tad mīklu liek uzreiz ledusskapī līdz cepšanas laikam.
Kad mkīla dubultojusies, to saspaida atpakaļ kompaktā lodē un sadala mīklu 12 līdz 14 daļās (lodītēs). Katru lodīti izrullē stienītī, kura galus savij spirālē, katru galu vij uz pretējo pusi, veidojoties "S" burtam.
Savītās maizītes liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Apsedz maizītes ar pārtikas plēvi vai dvielīti un ļauj tām rūgt 30-60 minūtes.
Sakarsē cepeškrāsni 200°C. Kad maizītes izcēlušās, tās apsmērē ar sakultu olu, katras spirāles centrā iespiež pa rozīnei un liek maizītes cepties 10-12 minūtes, līdz tās zeltainas, bet, iespraužot koka skaliņu, tas laukā iznāk sauss. Ļauj maizītēm atdzist vismaz 10 minūtes, pasniedz siltas vai aukstas.
Lai labi garšo!