Gardie bērnības našķi – "žagariņu" cepumi. Tik gardi un saldi, it īpaši ja tos pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavoti pēc "Cāļa virtuves" fotoreceptes.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Bļodā iesit olu, pievieno cukuru un citrona sulu. Pierīvē citrona miziņu un sakuļ. Pievieno skābu krējumu un samaisa.
Pieber 400 gramus miltu, sodu un sāk mīcīt mīklu. Ja mīkla ir pārāk mīksta, ber pamazām miltus klāt, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām un var rullēt. Jāuzmanās, lai miltu nebūtu par daudz, tad žagariņi sanāks cieti. Labāk, lai mīkla ir nedaudz mīkstākā, nekā pārāk cieta.
Uz galda uzber miltus, liek mīklu un rullē. Ja mīkla ir mīksta un līp klāt, tad paber miltus apakšā.
Izveltnēto mīklu sagriež aptuveni 5 cm platās strēmelēs. Strēmeles sagriež rombiņos. Ar nazi katra rombiņa vidu iegriež. Griezuma vietai jābūt ap centimetru lielai.
Mīklas rombiņa vienu galu izvelk caur griezuma vietu un "žagariņi" gatavi cepšanai.
Katliņā ielej eļļu un uzkarsē, lai iepilinot pili ūdens eļļa čurkstētu. Eļļu nepārkarsē!
Kad eļļa uzkarsusi liek iekšā žagariņus un cep. Visu gatavo uz lielas uguns. "Žagariņus" apcep no vienas puses, apgriež otrādi, un apcep otru pusi, līdz "žagariņi" ir zeltaini brūni.
Ar putu karoti žagariņus liek traukā. Kad visi "žagariņi" izcepušies un nedaudz atdzisuši, pārkaisa ar pūdercukuru.
Recepte: "Cālis" arhīvs