Sastāvdaļas
Pagatavošana
Nomazgā bērzlapes, novelc krāsaino miziņu no virsas, cik nu tā padodas šādai mizošanai, nogriez arī kātiņu, tā, lai paliek tikai cepurīte. Šai receptei derēs visas vasaras bērzlapes, kas nav rūgtas – parasti tās atrodamas skrajā mežā, sūnās un nav tik plānas kā vārāmās, bet, ja ir šaubas par to, vai bērzlape derēs, piešauj mēli pie kātiņa vai nokod mazu gabaliņu, ko pēc tam izspļauj. Ja sēne ir rūgta, tā neder, bet, ja nav – karbonāde jeb sēņu plāksnīte sanāks labu labā.
Ņem bērzlapju cepurītes un līdzīgi kā parastās karbonādes katru no abām pusēm apviļā sakultā olā un miltos. Tad liek sēnes uz pannas sakarsētā eļļā, uzkaisa sāli un apcep no abām pusēm. Var ar cepamo lāpstiņu nedaudz uzspiest, lai iztek visa sēnes sula.
Ēd siltas vai atdzesētas!
Starp citu, šādas saceptas karbonādes var ielikt arī saldētavā un vēlāk ziemas spelgonī atkal uzsildīt uz pannas, atceroties skaisto vasaru.