Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms pagatavo karameli (var arī izmantot veikalā pirkto). Katliņā ber cukuru, ūdeni un uz nelielas liesmas karsē, līdz masa karamelizējusies un kļuvusi dzintara brūnā krāsā. Karsēšanas laikā nav vajadzība cukuru maisīt ar karoti vai lāpstiņu, ļauj tam pašam burbuļot un kust. Nekādā gadījumā nepagaršo to un nepieskaries ar pirkstiem, jo sīrupa temperatūra pārsniedz 100 grādu atzīmi!
Kad cukurs jau izkusis un masa kļuvusi zeltaini brūna, pamazām, lēnā strūklā un lej klāt saldo krējumu un nepārtraukti maisa, lai masa biezē. Svarīgi nepieliet sākumā par daudz saldā krējuma, citādi viss "saies ziedos". Tāpat raugies, lai saldais krējums pirms tam būtu pastāvējis istabas temperatūrā (drošības labad to var iepriekš uzsildīt). Turpina maisīt un pievienot saldo krējumu, līdz masa karamelizējusies un nedaudz sabiezējusi. Pievieno šķipsnu sāls un samaisa.
Atlaidina kārtaino mīklu.
Ābolus nomizo, sagriež mazākos gabalos un liek bļodā. Apslaka ar citronu sulu un apmaisa. Pievieno smalki sakapātus riekstus, vaniļas cukuru. Kad karamele padzisusi, pielej to āboliem un apmaisa.
Kārtainās mīklas sloksnes izrullē ar veltni nedaudz plānākas un pārgriež uz pusēm. Vidū liek ābolu pildījumu, uz vidu loka spicos stūru un salipina cieši kopā visas malas, lai neveidojas spraugas. Maizītes liek uz cepamās plāts, kur izklāts cepamais papīrs. Maizītes apsmērē ar sakultu olas un piena maisījumu.
Cep 180 grādos 20–25 minūtes režīmā bez ventilatora (lai mīkla nepūšas) vai tik ilgi, līdz maizītes izcepušās zeltaini brūnas. Tā kā es cepu ventilatora režīmā, smalkmaizītes paguva nedaudz atvērties, taču tas nemazināja to labo garšu. Kolīdz izņem no krāsns, maizītes pārkaisa ar pūdercukuru un ļauj padzist.
Bauda ar siltu tēju vai kafiju.